Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Destinácie na Spiši budujú partnerstvo

Foto: TASR/Milan Kapusta

Cieľom je podpora rozvoja turizmu.


Spišská Nová Ves 6. júna (TASR) - Zástupcovia Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Spiš a OOCR Slovenský raj podpísali začiatkom tohto týždňa (2.6.) v Spišskej Novej Vsi zmluvu o spolupráci. Jej cieľom je podpora rozvoja turizmu v destináciách, v ktorých obe organizácie destinačného manažmentu pôsobia. Urobili tak prvý krok, ktorý by mal turizmus na Spiši dostať na lepšiu úroveň.

OOCR Spiš vznikla v roku 2012 a v súčasnosti má 20 členov zložených zo samospráv a podnikateľských subjektov. Pôsobí a svoje činnosti smeruje do územia južného Spiša. "Kľúčové aktivity a podujatia sú zamerané na rozvoj turistiky, najmä cykloturistiky po jedinečnej spišskej krajine, budovanie komplexnej siete trás cykloturistického Spiša," uviedla výkonná riaditeľka OOCR Spiš Zuzana Záborská.

Okrem iného v regióne vytvorili prvú cykloturistickú mapu i cyklosprievodcu a zorganizovali druhý ročník extrémnych cyklistických pretekov Spišských 333 extréme. Okrem toho pracovali aj na značení nových cyklotrás a okruhov. V minulom roku sa OOCR zamerala aj na propagáciu regiónu ako zaujímavej zimnej destinácie, vznikla tak prvá zimná mapa s ponukou aktivít a sprevádzkoval sa Ski bus prepájajúci zimné lyžiarske strediská. Cieľom destinačnej organizácie je podľa výkonnej riaditeľky vytvoriť z historického Spiša a jeho prírodných a kultúrnych hodnôt, v spolupráci s ďalšími OOCR na jeho území, celosvetovo významnú a navštevovanú turistickú destináciu.

Partnerstvo podporí turizmus



OOCR Slovenský raj bola tiež založená v roku 2012 ako súčasť realizácie projektu švajčiarsko–slovenskej spolupráce a v súčasnosti má 31 členov. Pôsobí a svoju činnosť smeruje do územia Slovenského raja, teda dolného južného Spiša, ale i Gemera a časti Horehronia. "Aktivity a podujatia sú zamerané na rozvoj turistiky a cykloturistiky v Národnom parku Slovenský raj, tvorbu produktov charakteristických pre Slovenský raj, vypracovanie propagačných materiálov, ako napr. turistického sprievodcu Slovenským rajom tak v letnej, ale i zimnej verzii, na organizovanie podujatí ako napr. Pešo v raji či Na Bicykli v raji," vymenoval výkonný riaditeľ OOCR Slovenský raj Ján Deneš.

Turistika, cykloturistika a ďalšie produkty pre turistu a návštevníka nepoznajú umelé hranice medzi katastrami, administratívnymi hranicami okresov či krajov, ani hranice pôsobenia OOCR. Preto sa obe OOCR, Spiš a Slovenský raj, dohodli na budovaní partnerstva v prospech rozvoja cestovného ruchu v regióne Spiša a území Slovenského raja. Partnerská zmluva je vzájomne záväzným dokumentom, ktorým sa vybrané aktivity oboch organizácií dopĺňajú a spájajú. Témami a konkrétnymi aktivitami budú najmä v oblasti aktívneho turizmu, spoločný marketing a propagácia, tvorba produktov a služieb, príprava turistickej karty, prepojenie webportálov, spoločné organizovanie akcií s regionálnym a nadregionálnym významom.