Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Oslobodenie Nižnej Myšle si pripomenú prechodom Slanskými vrchmi

Na snímke kostol na kopci v Nyžnej Myšli. Foto: TASR - Milan Kapusta

Zraz účastníkov prechodu bude v sále kultúrneho domu od 7.00 do 7.30 h. Predpokladaný príchod do obce je o 14.00 h.

Nižná Myšľa 16. januára (TASR) – Oslobodenie obce Nižná Myšľa v okrese Košice-okolie si aj tento rok pripomenú prechodom Slanskými vrchmi. Ako pre TASR povedal starosta obce Miroslav Sisák, pôjde o 51. ročník podujatia, ktorého sa zúčastňuje približne do 300 ľudí. Pripravená bude aj bežecká akcia.

Podľa jeho slov sa tradičného pochodu zúčastňujú mladí ľudia, rodiny s deťmi, stredná generácia, ale aj ľudia vo veku 60 až 70 rokov. „Účastníci budú mať na výber dve trasy. Jedna je náročnejšia, do kopca, a druhá je určená pre menej zdatných turistov. Dĺžka je okolo 14 až 15 kilometrov. Je to krásna prechádzka Slanskými vrchmi. Hlavnou myšlienkou je poďakovanie tým, ktorí položili svoje životy pre to, aby sme my mohli žiť. Takýmto spôsobom im chceme vzdať úctu,“ povedal.

Tento rok sa podujatie koná presne na výročie oslobodenia obce, a to v sobotu 18. januára. Po prechode položia veniec k pamätníku v Nižnej Myšli, ktorý je venovaný obetiam prvej a druhej svetovej vojny a holokaustu.

Zraz účastníkov prechodu bude v sále kultúrneho domu od 7.00 do 7.30 h. Predpokladaný príchod do obce je o 14.00 h.

Súčasne sa bude konať aj 6. ročník Behu Slanskými vrchmi, ide o rekreačný beh. Trasa nie je úplne totožná ako tá, po ktorej pôjdu turisti. Pre bežcov je pripravená trasa z obce na Biely vrch, následne Malú Márovku, Skárošskú vyhliadku, Veľký Milič a späť. Štart je naplánovaný o 8.00 h.