Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

Obete okupácie v roku 1968 si uctili predstavitelia Košíc i aktivisti

Pietna spomienka venovaná obetiam vojenskej invázie z 21. augusta 1968 pri pamätnej tabuli na Hlavnej 7 v Košiciach. Košice, 21. augusta 2015. Foto: TASR/Milan Kapusta

Pred podujatím mesta sa na rovnakom mieste konalo zhromaždenie, ktoré organizovalo občianske združenie Res Cassovia za účasti zhruba stovky ľudí.

Košice 21. augusta (TASR) – Pamiatku obetí invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968 si v Košiciach na Hlavnej ulici dnes uctili dvoma pietnymi spomienkami, ktoré organizovali mesto a občianski aktivisti. Obe s minútou ticha, položením kytíc či zapálením sviečok sa konali pri pamätnej tabuli s menami ľudí, ktorí pri okupácii pred 47 rokmi v Košiciach zahynuli.

Pri akcii mesta sa po zaznení hymny SR prítomným prihovorila námestníčka primátora Košíc Renáta Lenártová. "Som presvedčená, že obete vojenskej agresie nezomreli zbytočne, pretože položili svoje životy v boji za slobodu a nezávislosť," uviedla.



Vincent Samuely z Konfederácie politických väzňov Slovenska zdôraznil potrebu pripomínať si tieto historické i tragické udalosti a naučiť sa vážiť si to, čo je dnes pre mnohých samozrejmé. "Spomenul by som známu vetu - Národ, ktorý nepozná svoju minulosť, je odkázaný ju znovu ju prežiť," povedal pre TASR.

Pred podujatím mesta sa na rovnakom mieste konalo zhromaždenie, ktoré organizovalo občianske združenie Res Cassovia za účasti zhruba stovky ľudí. Akcia mala poukázať na 21. august 1968 aj ako na príbeh zrady, keďže o "bratskú pomoc" pred údajnou hrozbou kontrarevolúcie  požiadali Moskvu niektorí predstavitelia vládnej Komunistickej strany Československa (KSČ). "Ľuďom, ktorí zradili vlastných ľudí, sa pamätníky nestavajú," hlásal transparent pred pamätnou tabuľou. Prezentovaný bol zároveň preklad tzv. pozývacieho listu sovietskemu vedeniu s podpisom Vasila Biľaka, ktorému v jeho rodnej obci v Krajnej Bystrej nedávno postavili bustu.

Poslanec NR SR Alojz Hlina chcel na akciu na Hlavnej ulici priviezť historický obrnený transportér. Mal symbolizovať sovietske tanky, ktoré centrum Košíc v minulosti obsadili. Polícia však ťahač s transportérom na Hlavnú ulicu nepustila s tým, že nemá povolenie a vodič dostal podľa Hlinu pokutu za porušenie dopravných predpisov. Bojové vozidlo tak muselo zastať neďaleko miesta akcie pri Sennom trhu. "Mrzí ma, že s tým bol problém v Košiciach, objektívna príčina neexistovala, prečo by tu to vozidlo nemohlo byť. Vo Zvolene sme mali dokonca policajný sprievod na námestie, ani v Prešove s tým nebol problém," povedal poslanec novinárom.



Predseda OZ Res Cassovia Peter Neuwirth uviedol, že transportér mal slúžiť ako rekvizita na scénku s košickými hercami. "Mala to byť pripomienka úmrtia jednej z obetí Bartolomeja Horvátha, ktorého zastrelil ruský vojak potom, ako vyliezol na ruský tank a rozbíjal na ňom periskopy," povedal.

Na úvod akcie výtvarníci Ľuboš Lorencz a Peter Kalmus na pamätnej tabuli obetí prelepili červenou páskou jedno meno z obetí. Podľa záznamov išlo o dôstojníka Štátnej bezpečnosti (ŠtB) a zastrelil ho sovietsky vojak, ktorý sa vlámal do jeho chaty. Výtvarníci odmietajú jeho meno priradiť k obetiam invázie. Keď chcel kunsthistorik Gabriel Kladek, ktorý zoznam obetí na tabuli v minulosti pripravoval, pásku strhnúť, zabránili mu v tom.

Z Košíc sa pobrali aktivisti ako aj ťahač s transportérom do Krajnej Bystrej na ďalšiu pietnu spomienku obetiam okupácie Československa.