Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Košickým krajom sa prehnal silný vietor, hasiči odstraňujú stromy

Na snímke hasiči zasahujú pri likvidácii spadnutého stromu následkom silného vetra na ceste medzi mestom Strážske a obcou Nižný Hrušov 15. mája 2014. Foto: TASR/Roman Hanc

Podľa informácií z košického krajského operačného strediska Hasičského a záchranného zboru výjazdy dosiaľ zahŕňali okresy Košice, Košice okolie, Rožňava, Trebišov a Michalovce.

Košice 15. mája (TASR) – Prudký vietor spôsobuje v Košickom kraji padanie stromov a konárov na cesty. Hasiči mali od stredy (14.5.) do dnešného rána 19 výjazdov, aby odstránili časti stromov, ktoré blokovali cestné komunikácie.

Podľa informácií z košického krajského operačného strediska Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) výjazdy dosiaľ zahŕňali okresy Košice, Košice okolie, Rožňava, Trebišov a Michalovce. Materiálne škody či zranenia následkom pádu stromov dosiaľ neboli hlásené.

Správa ciest upozorňuje vodičov v kraji na padanie stromov

Správa ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) upozorňuje vodičov na padanie stromov na vozovky následkom silného vetra, ako aj na prebiehajúce práce pri ich odstraňovaní. Vodičov žiada o zvýšenú pozornosť najmä pri prejazde lesnými úsekmi.

Zlámané stromy a konáre komplikujú dopravu hlavne v okresoch Rožňava a Spišská Nová Ves, ale aj Košice okolie či Košice. Hasiči odstraňujú padnuté stromy z ciest už od stredy (14.5.).

Silný vietor fúka napríklad na úseku cesty II/533 - Novoveská Huta – Grajnár – Suľová, SC KSK úsek kontroluje a priebežne pracuje na odstraňovaní konárov a stromov. "Podľa predpokladu na ceste II/533 na kopci Suľová padli ďalšie stromy a jeden z nich je zakliesnený krížom cez celú vozovku a blokuje ju v celom jazdnom profile. Cesta je momentálne neprejazdná pre všetku dopravu," informovala po 10.00 h SC KSK na svojej webstránke.

Pády stromov obmedzujú dopravu aj na úsekoch ciest I/67 – Stratená, II/533 - Gemerská Poloma - Súľová, II/526 - Rožňava – Rudná (Rudňanský kopec) či III/050160 - Lipovník – Drnava.

Na ceste II/533 - Mlynky vietor nie je až taký silný, ale pri odbočke na Rakovec sa vedľa cesty prevrátil kamión naložený drevom. Komplikácie pre dopravu sa predpokladajú pri jeho vyťahovaní.

Video: Na ceste medzi mestom Strážske a obcou Nižný Hrušov hasiči likvidovali spadnuté stromy


Pre silný vietor dnes zavreli Zoologickú záhradu Košice

Košickú zoologickú záhradu dnes o 13.00 h zatvorili pre návštevníkov vzhľadom na silný vietor, ktorý láme konáre i stromy. K uzatvoreniu areálu došlo s ohľadom na bezpečnosť návštevníkov, informovala TASR Eva Malešová zo ZOO Košice.

"Uvidíme, ako bude vyzerať situácia ďalší deň," povedala Malešová pre TASR.

Následkom prudkého vetra dochádza v areáli zoo k padaniu konárov na chodníky, v niektorých výbehoch vyvrátilo stromy, k zraneniu ľudí ani zvierat však nedošlo.

Počasie odstavilo mestské fontány

Pre silný vietor dnes v Košiciach pracovníci Správy mestskej zelene odstavili všetky mestské fontány.  "Opätovne budú spustené až po zlepšení poveternostných  podmienok," informovala hovorkyňa košického magistrátu Martina Urik Viktorínová.

Problémy robí vietor aj v prípade potôčika na Hlavnej ulici. Sfúkava lístie z okolitých stromov i smeti z ulice, ktoré sa zachytávajú v koryte. V dôsledku toho dochádza k upchávaniu a následnému prelievaniu sa vody.

Fotogaléria: Popadané stromy pri Košiciach


Pre padnuté stromy uzavreli viaceré úseky ciest

Na snímke hasiči odstraňujú popadané stromy po silnom vetre na uzavretej ceste z Košíc smerom na Margecany v okolí Jahodnej vo štvrtok 15. mája 2014.
Foto: TASR/František Iván
Stromy padajúce pod nárazmi vetra na cesty čoraz viac komplikujú dopravu v Košickom kraji a vyžiadali si uzavretie viacerých úsekov ciest.

Horský priechod Jahodná pri Košiciach dnes uzatvorili do odvolania v oboch smeroch. Popoludní bol neprejazdný a uzavretý aj úsek cesty II/547 - Folkmarský kopec, II/549 - Úhorná – Krásnohorské Podhradie (Úhorňanský kopec) či II/533 - horský priechod Súľová od Hnilca a Gemerskej Polomy. Z dôvodu spadnutých stromov a zosuvu a kamenia na vozovku uzavreli aj úsek III/050175 - Háj – Hačava. Informovala o tom Správa ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK), ktorá odporúča vodičom maximálne zvýšiť pozornosť, alebo sa vyhnúť horským priechodom v okrese Spišská Nová Ves a Gelnica.



Padnuté stromy si vyžiadali obmedzenie dopravy aj na ďalších úsekoch. Pri ich odstraňovaní zasahujú od stredy (14.5.) hasiči.

Správa mestskej zelene odstraňuje desiatky spadnutých stromov

Správa mestskej zelene (SMsZ) prijala dnes 50 hlásení o spadnutých stromoch v Košiciach v dôsledku silného vetra. Hlásenia prichádzajú priebežne od občanov, polície či miestnych úradov.

Stromy a konáre odstraňujú pracovníci z pozemkov, ktoré má organizácia v správe a z areálov základných a materských škôl v správe mesta Košice. "Na odstraňovanie následkov veternej kalamity je nasadený maximálny počet zamestnancov organizácie, ako aj techniky. Uprednostňujeme odstraňovanie stromov, ktoré sú na komunikáciách, na vozidlách, jednoducho, prvé miesto majú prípady, v ktorých ide o ohrozenie života, spojazdnenie komunikácií, škody na majetku a až následne riešime stromy, ktoré sú na voľných plochách a nehrozí priame nebezpečenstvo úrazu," informovala námestníčka SMsZ v Košiciach Marta Popríková.

Spílené drevo sa zatiaľ ukladá na voľné plochy, odvoz bude zabezpečovaný až po skončení kalamity. Drevný odpad odvezú do záhrady Bernátovce a použije sa na kompostovanie, resp. hrubé kmene stromov na predaj ako palivové drevo.