Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

V košickej zoo sa vyliahli krokodíly

V Zoologickej záhrade v Košiciach sa začiatkom septembra vyliahli mláďatá krokodílov čelnatých. Vyliahnutie krokodílov čelnatých v zajatí je unikátna záležitosť, pretože sa jedná o prvé zaznamenané rozmnoženie krokodílov v takmer 60. ročnej histórii slovenských zoologických záhrad. Krokodíl čelnatý patrí medzi medzinárodne monitorované druhy prostredníctvom Európskej asociácie zoologických záhrad. Zo znášky šiestich vajíčok boli štyri vajíčka oplodnené a vyliahli sa z nich tri mláďatá. Rodičia krokodílov pochádzajú zo ZOO Jihlava a majú približne sedem rokov. Foto: TASR/František Iván

O potomstvo sa zaslúžil mladý chovný krokodílí pár pochádzajúci zo Zoo Jihlava.

Košice 9. septembra (TASR) - Unikátnym prírastkom sa môže pochváliť košická Zoologická záhrada. Minulý týždeň sa tu vyliahli tri mláďatá krokodíla čelnatého.

"Je to prvé rozmnoženie krokodílov v takmer 60-ročnej histórii slovenských zoologických záhrad," uviedol pre TASR riaditeľ Zoo Košice Erich Kočner.

O potomstvo sa zaslúžil mladý chovný krokodílí pár pochádzajúci zo Zoo Jihlava. "Prvú znášku sme zaznamenali v roku 2013, keď samička zniesla štyri vajíčka. Teraz v roku 2014 zo šiestich vajíčok boli štyri oplodnené a z nich sa nám pred týždňom vyliahli tri mláďatá," priblížil riaditeľ Zoo. Vajíčka boli 85 dní v inkubátore, personál im musel denne venovať špeciálnu pozornosť.



Mláďatá sú umiestnené zatiaľ v odchovni. V prípade, že ich chov bude úspešný, obdivovať ich budú môcť neskôr aj návštevníci.

Krokodíl čelnatý je ohrozený druh, v prírode žije v tropických oblastiach západnej a strednej Afriky. Rozmermi ide o menší druh, dospelé jedince dosahujú približne 1,5 - 1,7 metra. Jeho chov v ľudskej opatere je medzinárodne monitorovaný a koordinovaný.



TASR prináša výberový prehľad narodených zvierat v slovenských zoologických záhradách v roku 2014

V košickej zoologickej záhrade sa o nové mláďatá najnovšie rozrástli rodiny makakov magotov a lám krotkých. Mláďa priviedla na svet samica makaka Žofia. Skupina makakov tak už má päť členov, okrem dospelého samca a dvoch samíc je to aj v roku 2013 narodená samička Emily. Radosť robí v zoo aj trojtýždňový samček lamy krotkej. Matkou je trojročná samica, ktorá sa sama narodila v Košiciach. Daný druh lám chovajú v Košiciach od roku 1997, najmladší člen rodiny je 16. odchovaným mláďaťom zoo.

30. júla - Bratislava: V skorých ranných hodinách sa narodilo mláďa gibona zlatolíceho. Išlo historicky o štvrté mláďa narodené v bratislavskej zoo. Doposiaľ sa narodil jeden samček Oliver (2001) a dve samičky - Natália (2002) a Linda (2007). Matkou mláďatka je samica Bany, ktorá do Zoologickej záhrady Bratislava prišla v apríli roku 2013 zo Zoo Fuengirola v Španielsku. Otcom je chovný samec Oliver.

4. mája - Bratislava: Bratislavská ZOO mala nový prírastok v pavilóne šeliem – mláďatko jaguára amerického. Samček dostal meno Wakara. Otcom mláďaťa je čoskoro desaťročný samec Boris a matkou sedemročná samica Laima. V bratislavskej ZOO sa doposiaľ narodili štyri mláďatá jaguára amerického. V roku 2000 to bola Borisova matka Viki a v roku 2010 sa narodili dve samičky Mayra a Iazua.

30. apríla - Košice: Kŕdeľ tučniakov v košickej zoologickej záhrade sa nedávno rozrástol o ďalšie dve mláďatá. Chovné zariadenie tak v súčasnosti obýva 12 tučniakov jednopásych. Staršie z mláďat, ktoré sa narodilo samcovi Pepovi a samici Cilke, už mohli pozorovať návštevníci.

17. apríla - Bojnice: Bojnickú zoologickú záhradu od tejto jari obýva niekoľko nových mláďat. Tým najväčším prírastkom je mláďa ťavy dvojhrbej, ktoré porodila samička Lea. Novými obyvateľmi zoo sú tiež dve malé surikaty či samička oryxa juhoafrického.

25. februára - Košice: Radostnú udalosť zaznamenali v košickej Zoologickej záhrade, kde ťava April priviedla na svet ďalšieho potomka. Malá samička ťavy dvojhrbej sa teší dobrému zdraviu. V košickej zoo ide už o jedenáste narodené mláďa. Zaujímavosťou je, že ťavia matka April doteraz rodila samých samcov. Košická zoo patrí v poslednom desaťročí medzi najúspešnejších chovateľov tiav v strednej Európe.

24. januára - Bratislava: Zoologická záhrada v Bratislave sa tešila z nového prírastku, ktorý pribudol v rodinke hrošíka libérijského. Malá samička sa narodila v ranných hodinách. Mala 60 cm a vážila 18 kg. Jej matkou je samica Dina, ktorá sa narodila v decembri 1982 v ZOO Dvůr Králové v Čechách. Do Bratislavy prišla v apríli 1984 z nemeckého ZOO v Hannoveri. Týmto mláďaťom sa stala Dina osemnásobnou matkou, spolu porodila šesť samíc a dva samce. Otcom je samec Paul, narodený v Nemecku v berlínskej zoologickej záhrade v máji 2007.

18. januára – Bratislava: Narodil sa v bratislavskej zoo žirafí samček Melman. Matkou mláďaťa je samica Tejla, ktorá sa týmto pôrodom stala sedemnásobnou matkou. Chovný samec Jimmy zo ZOO v Olomouci sa stal otcom prvýkrát.