Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

V Košiciach odhalili pamätnú tabuľu T. Ševčeka a P. J. Šafárika

Slávnostné odhalenie pamätnej tabule symbolizujúcej literárne vzťahy Tarasa Ševčenka a Pavla Jozefa Šafárika pri príležitosti 200. výročia narodenia Tarasa Ševčenka 28. mája 2014 v priestoroch budovy ARISTOTELES Filozofickej fakulty UPJŠ v Košiciach. Na snímke vľavo rektor UPJŠ v Košiciach Ladislav Mirossay pri pamätnej tabuli. Foto: TASR/František Iván

Tabuľu odhalili dnes v priestoroch Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach.

Košice 28. mája (TASR) – Pamätnú tabuľu symbolizujúcu slovanskú vzájomnosť a literárne vzťahy významných osobností ukrajinského a slovenského národa - Tarasa Ševčenka a Pavla Jozefa Šafárika odhalili dnes v priestoroch Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. Stalo sa tak pri príležitosti 200. výročia narodenia známeho zakladateľa modernej ukrajinskej literatúry.

Mramorová tabuľa v budove Aristoteles na Moyzesovej 9 zobrazuje portréty oboch osobností a slová básne, ktorú Ševčenko venoval svojmu priateľovi: "Sláva tebe Šafáriku, až na večné veky, že si spojil v jedno more všeslovanské rieky!"

Generálna konzulka Ukrajiny Oľga Benč, z ktorej iniciatívy došlo k realizácii diela, označila Ševčenka a Šafárika za géniov dvoch blízkych národov, pričom ich myšlienky a dielo sú inšpiratívne aj pre dnešné generácie. O kontaktoch a komunikácii Ševčenka so Šafárikom, ale aj Samom Chalupkom či Jánom Kollárom, dodnes mnohí ľudia nevedia. Ukrajinský básnik a spisovateľ označil Šafárika vo svojej básni za "najjasnejšie slnko zo všetkých slovanských sĺnk". "Myslím, že dnešnú dobu aj politiku treba budovať na základe minulých vzťahov, pretože, keď človek zabudne na historickú pamäť, nastáva beda. Myslím, že vojny, rozvrat medzi ľuďmi nastávajú vtedy, keď si človek neuchováva pamäť na svoj rod, národ a samozrejme aj na štát," uviedla Benč pre novinárov.

Aj rektor UPJŠ Ladislav Mirossay konštatoval, že si treba pripomínať históriu, pretože „bez tradície nie je perspektíva“. „Kto nebuduje na tradíciách, kto si myslí, že pred ním tu nikto nebol, tak je na veľkom omyle. Niektorí ľudia na to, žiaľ, vo svojej pýche zabúdajú,“ povedal.

Autorom pamätnej tabule z mramoru a skla je výtvarník Ján Radvanský. Realizáciu diela podporil honorárny konzul Ukrajiny v SR Stanislav Obický.