Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Košice si už prevzali titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva 2019

Košice. Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Mesto Košice sa o titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva uchádzalo v roku 2017, projekt Košíc bol medzinárodnou jury vybraný ako víťazný.

Košice 9. decembra (TASR) – Pomyselnú štafetu a titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva si Košice prevzali počas týždňa prostredníctvom námestníčky primátora Renáty Lenártovej a riaditeľa organizácie Košice – Turizmus Miloslava Klímu. Akt sa uskutočnil v dánskom meste Aarhus. Slávnostné otvorenie roka dobrovoľníctva v Košiciach sa uskutoční v januári 2019. Magistrát o tom informuje na svojej webovej stránke.

"Dobrovoľníctvo je prejavom nášho pozitívneho lokálpatriotizmu, pomáha budovať komunitu a súdržnosť, ktorú nám mnohé mestá závidia. Naším cieľom je, aby široká verejnosť pochopila význam dobrovoľníctva a jeho neoceniteľného prínosu pre celú spoločnosť," skonštatovala Lenártová.

Ako povedal Klíma, nasledujúci rok bude pre Košice a ich medzinárodné renomé veľmi dôležitý. "Titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva je ocenením a poďakovaním za prácu najmä našim košickým a slovenským dobrovoľníkom, ale ide o udalosť veľmi sledovanú v celej Európskej únii. Ak vezmeme do úvahy aj májové majstrovstvá sveta (MS) v ľadovom hokeji a po nich nasledujúce MS v hokejbale, dá sa povedať, že Košice budú v roku 2019 na mape Európy asi najviditeľnejšie v našej modernej histórii," dodal s tým, že organizácia sa na tieto výzvy pripravuje už rok.

Zároveň verí, že rok 2019 bude pre mesto úspešným a produktívnym rokom. "Dobrovoľníctvo a dobrovoľníci sú súčasťou každej veľkej akcie v Košiciach a v tomto roku ich bude aj viac vidieť," uzavrel.

Mesto Košice sa o titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva uchádzalo v roku 2017, projekt Košíc bol medzinárodnou jury vybraný ako víťazný. Jeho cieľom je podľa magistrátu zviditeľniť prácu dobrovoľníkov, ktorí v meste a v regióne nezištne pomáhajú pri športových a kultúrnych podujatiach, pri starostlivosti o životné prostredie, skrášľovaní okolia, ale aj v sociálnej oblasti.