Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Košice vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol remiaš

Hlavne to platí v mestských častiach Ťahanovce, Krásna, Poľov a Šaca.

Košice 17. mája (TASR) – Pre pretrvávajúcu nepriaznivú meteorologickú a hydrometeorologickú situáciu došlo dnes k zvýšeniu hladín menších vodných tokov i Hornádu na území mesta Košice, ako aj k ohrozeniu života, zdravia, majetku a životného prostredia.

"Z dôvodu vzniku povodňovej aktivity mesto Košice dnes o 14.00 h vyhlásilo tretí stupeň povodňovej aktivity na území mesta Košice, hlavne v mestských častiach Ťahanovce, Krásna, Poľov a Šaca," informovala TASR Linda Šnajdárová z komunikačného referátu Magistrátu mesta Košice. Spresnila, že na základe tohto vyhlásenia povodňovej aktivity boli nasadené sily a prostriedky na začatie záchranných prác a odstraňovanie povodňových škôd.

"Situáciu dôkladne monitorujeme a verejnosť budeme priebežne informovať o každej zmene. Tretí stupeň povodňovej aktivity platí do odvolania," doplnila Šnajdárová.


Zatopilo priemyselný park

Vytrvalý a hustý dážď, ktorý sa okolo poludnia spustil v Košiciach a okolí, opäť skomplikoval povodňovú situáciu.

Ako TASR informoval krajský operačný dôstojník Hasičského a záchranného zboru v Košiciach, hasiči sú už znovu v plnej permanencii. "Pomáhajú odčerpávať vodu v obci Čečejovce zo zatopeného priemyselného parku, v Sadoch nad Torysou sa vyliala voda z koryta, vo Vajkovciach sme odstraňovali konáre z toku rieky," uviedol.

V obci Malá Ida odčerpávajú hasiči vodu zo suterénu hotela, na Hradbovej ulici v Košiciach zaplavilo novostavbu. Dopoludnia zasahovali aj rožňavskí hasiči v Dobšinej a v obci Čučma, kde boli zatopené pivnice, respektíve studne.

Podľa stránky SHMÚ hladina Hornádu v Kysaku, kde je vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity, postupne klesá. V Košických Olšanoch sa ustálila hladina Torysy, ale pri obci Ždaňa na Hornáde zaznamenávajú stále mierne stúpanie.

Tretí stupeň povodňovej aktivity trvá aj vo Švedlári a v Gelnici, kde vyteká banská voda.