Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

V košickej Botanickej záhrade očarí návštevníkov motýlia šou

Na archívnej snímke motýľ Morpho peleides s rozpätím krídiel cca 10 cm, ktorý sa bežne vyskytuje v Strednej a Južnej Amerike vrátane Karibských ostrovov.Motýle si bežne sadali na návštevníkov, čo zvýšilo atraktívnosť prehliadky. Foto: TASR/ Milan Kapusta

Je jedinou svojho druhu na Slovensku, ktorá sa koná už po siedmy raz v tropickom skleníku Viktória.

Košice 17. mája (TASR) – Od piatka (16.5.) je v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach na Mánesovej ulici prístupná už tradičná výstava Motýle exotických trópov. Ako TASR informovala hovorkyňa UPJŠ Jaroslava Oravcová, výstava potrvá do 30. júna. Dodala, že motýlia šou, ktorá je jedinou svojho druhu na Slovensku, sa koná už po siedmy raz v tropickom skleníku Viktória.

"Na motýliu šou plánujeme zakúpiť celkovo viac ako 3000 kukiel motýľov, ktoré budú po vyliahnutí lietať v skleníku priamo pomedzi návštevníkov alebo odpočívať na rastlinách. Uvidieť môžu zrod približne sto druhov tropických motýľov z kukiel v špeciálnych liahňach," objasnil riaditeľ Botanickej záhrady Sergej Mochnacký. Aj keď prezentované druhy pôvodne pochádzajú z tropických oblastí Ameriky, Ázie a Afriky, kukly sú nakúpené z chovateľskej farmy vo Veľkej Británii a budú dovezené v niekoľkých termínoch, aby návštevníci mohli kedykoľvek v priebehu výstavy vidieť čo najviac.

Podľa fytopatológa Martina Suváka sa kukly musia pripevniť do pripravených liahní za pomoci špeciálneho lepidla. Liahnutie trvá rôzne dlhý čas v závislosti od druhu motýľa a podmienok v skleníku. "Od teploty a vlhkosti vzduchu závisí aj samotná aktivita už vyliahnutých motýľov. Keď je zamračené a chladno, motýle sú menej aktívne, ako keď je slnečno a teplo," vysvetlil Suvák.

Vedúci oddelenia dekoratívnej flóry Róbert Gregorek doplnil, že prichystaný je aj obrazový materiál s popismi motýľov, vizitky s vyobrazením kukly, dospelého motýľa a s určením prirodzenej lokality jednotlivých druhov, aby sa návštevníci mohli oboznámiť s vystavovanými motýľmi. "Zároveň sa tiež dozvedia, že mnohé motýle vo svojej najkrajšej fáze, teda s pestrofarebnými krídlami, žijú najkratšie, niektoré len niekoľko dní. Alebo, že pri niektorých druhoch sú samičky motýľov sexuálne pasívne a samčeky si ich vyhľadávajú na základe feromónových signálov," poznamenal Gregorek.

Počas výstavy motýľov v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach sa návštevníci budú môcť oboznámiť aj s expozíciami v iných častiach skleníkov, s výnimkou aktuálne rekonštruovaného najvyššieho skleníka.

"Veríme, že motýlia šou bude aj tento rok najnavštevovanejšou výstavou Botanickej záhrady, aj keď sa koná v čase prebiehajúcej rekonštrukcie skleníkov," konštatoval Mochnacký, podľa ktorého navštívi záhradu počas výstavy motýľov každoročne takmer 20.000 návštevníkov. "Každý z nich sa môže nielen pokochať motýľmi a zvečniť si ich fotoaparátom, ale tiež sa zapojiť do súťaže o najkrajšiu autorskú fotografiu exotického motýľa zhotovenú počas výstavy v botanickej záhrade," doplnil.