Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

Karpatský rozvojový inštitút pripravuje seminár o vplyvoch zmeny klímy

Ilustračné foto Foto: Nadácia Zentiva

Cieľom seminára je poskytnúť tým, ktorí rozhodujú na lokálnej úrovni, aktuálne informácie o vybraných globálnych problémoch.

Košice 18. januára (TASR) – Karpatský rozvojový inštitút v Košiciach pripravuje seminár o rozhodovaní na miestnej úrovni v súvislosti s dôsledkami globálnych problémov so zameraním na zmenu klímy. Riaditeľ inštitútu Andrej Šteiner TASR informoval, že zmena klímy, globálna ekonomická kríza, výkyvy cien surovín a ďalšie globálne problémy majú priame následky aj na lokálny rozvoj.

„Napríklad vplyvy zmeny klímy ako napr. zvyšovanie častosti a intenzity horúčav, predlžovanie období sucha, zvyšovanie častosti intenzívnych zrážok atď. už v súčasnosti prispievajú ročne k smrti státisícov ľudí. Viac ako 300 miliónov obyvateľov je postihnutých škodami a dopady stoja svet viac ako 1,2 trilióna USD ročne,“ vysvetľuje Šteiner. Len na Slovensku by podľa neho v prípade nerealizácie opatrení pre prispôsobenie sa zmene klímy mohlo byť v roku 2050 ohrozených 145.000 až 290.000 pracovných miest a potenciálne by došlo k poklesu HDP o 14 až 27,5 miliardy eur.

„Zahrnutie aktuálnych odborných poznatkov o zmene klímy a reagovaní na jej následky do rozhodovania stále nie je realitou v činnosti samospráv na Slovensku napriek tomu, že môže významne napomôcť pri zmierňovaní ekonomických, sociálnych, zdravotných a environmentálnych škôd,“ upozornil Šteiner. Práve mestá a obce môžu priniesť nové podnety pre udržateľný rozvoj, vytváranie pracovných miest, odolnejší voči negatívnym globálnym vplyvom.

„Cieľom seminára, ktorý sa uskutoční 28. januára v aule A. Einsteina, je poskytnúť tým, ktorí rozhodujú na lokálnej úrovni, aktuálne informácie o vybraných globálnych problémoch so zameraním na zmeny klímy, ktoré majú vplyv na sociálne, ekonomické a životné prostredie a prezentovať dobré príklady praxe, ktoré ich zohľadňujú, zmierňujú, adaptujú sa a využívajú ich v prospech svojho rozvoja,“ dodal Šteiner.