Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Kandidatúru na primátora Košíc ohlásil aj nezávislý Ján Dečo

Na snímke kandidát na primátora mesta Košice Ján Dečo počas tlačovej konferencie 16. júla 2014 v Košiciach. Foto: TASR/Milan Kapusta

Ján Dečo je v Košiciach známy najmä z pôsobenia v KDH, ktoré opustil preto, že jeho chápanie priorít, ktorými by sa malo hnutie v regióne uberať, bolo odlišné od väčšiny iných ľudí v KDH.

Košice 16. júla (TASR) – Po kandidátovi pravicovej koalície Rudolfovi Bauerovi a úradujúcom primátorovi Richardovi Rašim (Smer-SD) ohlásil dnes kandidatúru na post košického primátora aj nezávislý Ján Dečo. Svoj volebný program založil na porovnaní. "Kým Rudolf Bauer je minulosťou Košíc, Richard Raši ich prítomnosťou, ja predstavujem budúcnosť nášho mesta," povedal dnes pred novinármi.

Päťdesiatdvaročný Dečo je v Košiciach známy najmä z pôsobenia v KDH, ktoré opustil preto, že jeho chápanie priorít, ktorými by sa malo hnutie v regióne uberať, bolo odlišné od väčšiny iných ľudí v KDH. Taktiež je známe jeho pôsobenie v charitatívnej oblasti.

"Mám bohaté pracovné skúsenosti. Bol som robotníkom, úradníkom, spoluzakladateľom prvého slovenského hospicu. Viac ako 13 rokov som bol riaditeľom Arcidiecéznej charity v Košiciach. V ďalších rokoch som bol manažérom štátnych i súkromných firiem a organizácií, napríklad riaditeľom Sanatória v Tatranskej Kotline, obchodným riaditeľom Imuny Pharm alebo technickým riaditeľom Východoslovenského onkologického ústavu. Posledné roky podnikám," predstavil sa Dečo. K svojmu odchodu z KDH uviedol, že aj napriek tomu, že vo svojej vtedajšej straníckej pozícii mohol pomýšľať na kariéru, odišiel odtiaľ a uprednostnil nezávislosť.

Slogan Prečo Dečo

Na snímke kandidát na primátora mesta Košice Ján Dečo (uprostred) počas tlačovej konferencie 16. júla 2014 v Košiciach. Na snímke vľavo klinická psychologička Iveta Friedmannová a manažér Miloslav Torda.
Foto: TASR/Milan Kapusta
V súlade so sloganom Prečo Dečo vyhlásil, že napriek nesporným úspechom projektu EHMK 2013, kedy sa Košice zvýraznili na mape Európy, primátor Raši sa sústredil na veľké, teatrálne podujatia a zanedbával bežné, praktické problémy ľudí, napríklad výtlky, graffiti, bezdomovcov, drobné krádeže či chýbajúci základný pocit bezpečnosti pri večernej prechádzke parkom. Teda veci, ktoré skutočne trápia Košičanov.

"Projekt EHMK nepochybne pomohol posunúť Košice správnym smerom, ale nikto sa nezamyslel ani nenaplánoval, ako dosiahnuté úspechy dlhodobo udržať a rozvíjať. Práve preto teraz stagnujeme," zdôraznil Dečo s tým, že v Košiciach prevláda pocit, že Raši otočil prirodzenú hierarchiu problémov. "Kultúrne a spoločenské podujatia postavil pred starostlivosť o mesto," podčiarkol.

Svoju kandidatúru označil za slobodnú a nezávislú od záujmov Bratislavy, oligarchov a veľkých politických strán. "Na rozdiel od kandidátov veľkých strán nemám rovnako veľké zdroje na to, aby som Košice nasledujúce mesiace bombardoval reklamou. Namiesto toho chcem v najbližších mesiacoch stretnúť čo najviac Košičanov – v kaviarňach, v krčmách, na uliciach a na verejných podujatiach. Nie s cieľom niečo im rozprávať, ale vypočuť si ich problémy, nápady a priania," dodal.

Odkaz pre Rašiho

Rašimu chcel odkázať, že dúfa, že všetci Košičania sa k nemu pridajú a vyjadria súčasnému primátorovi vďaku za všetko, čo pre mesto urobil. "Boli ste správny muž na správnom mieste a v správnom čase. Aj vďaka vám mali Košice svojich 15 minút slávy. Teraz si však nemôžeme dovoliť zaspať v prchavom svetle reflektorov. Práve naopak, je čas pohnúť Košice vpred a to je moja úloha," povedal.

Program zmeny mesta chce predstavovať v postupných a prekvapujúcich krokoch. "Napriek tomu, že program máme, nemyslíme, že to má byť náš program, ale chceme ho verifikovať medzi Košičanmi," prisľúbil. Rozpočet kampane odhadol na 45.000 eur, pôjde o prostriedky z jeho úspor, pôžičky či zbierky formou transparentného účtu.

Deča dnes na tlačovej konferencii podporila lekárka Iveta Friedmanová a súkromný podnikateľ, tvorca iniciatívy Overení manažéri do verejných inštitúcií Miloslav Torda.