Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Jaskyniari objavili jaskyňu so stalagmitom v tvare falusu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Nálezu na kuriozite pridáva skutočnosť, že v neďalekej jaskyni Domica sa nachádza iný útvar, pre zmenu v tvare ženských genitálií, nazývaný Lono Matky Zeme.

Rožňava 18. augusta (TASR) – Unikátny sintrový útvar pripomínajúci falický symbol stojí za pomenovaním novej jaskyne, ktorú začiatkom augusta objavila štvorica speleológov na Silickej planine v okrese Rožňava. Objavitelia pri výbere jej názvu požiadali o pomoc aj verejnosť na sociálnej sieti Facebook, nakoniec zvolili názov Priapus podľa starogréckeho boha plodnosti.

Nálezu na kuriozite pridáva skutočnosť, že v neďalekej jaskyni Domica sa nachádza iný útvar, pre zmenu v tvare ženských genitálií, nazývaný Lono Matky Zeme. „Všetci objavitelia sme sa zhodli na tom, že unikátne útvary z jaskýň Domica a Priapus, ktoré sa obe nachádzajú na Silickej planine v Slovenskom krase, nemajú obdobu medzi 7300 jaskyňami na Slovensku,“ uviedol na Facebooku Gabriel Lešinský, ktorý novú jaskyňu objavil s Jozefom Hetesim, Jaroslavom Barošom a Jozefom Psotkom.

Ako v tejto súvislosti doplnil pre TASR, novoobjavenú jaskyňu nebude možné v budúcnosti sprístupniť verejnosti. „Nemá takú morfológiu a nie je to také bezpečné, aby tam mohol zostúpiť bežný človek,“ konštatoval Lešinský.

Jaskyňa Priapus sa nachádza v subsústave Majda-Hraškovej jaskyne a Priepasti pri deviatich stromoch na Silickej planine v Slovenskom krase. Podľa objaviteľov ide o starú riečnu jaskyňu, v ktorej kedysi došlo k poklesnutiu dna, čo spôsobilo ruptúru aj v spomínanom 1,5 metra vysokom sintrovom falickom útvare.