Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

Gurmán Fest v Mestskom parku v Košiciach ponúka zážitkovú gastronómiu

Na archívnej snímke Gabriel Kocák počas prípravy dezertu. Foto: TASR/František Iván

Hviezdami kulinárskej show budú známi šéfkuchári Vojtech Artz a Marcel Ihnačák, ako aj "15-minútový" kuchár Gabriel Kocák.

Košice 12. júna (TASR) – Rekordný počet 57 vystavovateľov sa predstavuje na Gurmán Feste, ktorý sa dnes napoludnie začal v Mestskom parku v Košiciach. Počas troch dní ponúkajú rôzne špeciality reštaurácie, vinotéky, predajcovia nápojov, ako aj producenti lokálnych gastronomických produktov.

Park plný kulinárskych zážitkov sprevádza bohatý program pre malých aj veľkých gurmánov. Hviezdami kulinárskej show budú známi šéfkuchári Vojtech Artz a Marcel Ihnačák, ako aj "15-minútový" kuchár Gabriel Kocák.

Presun z Botanickej záhrady do Mestského parku po minuloročnej premiére hodnotia organizátori kladne. "Rozloha Mestského parku nám umožňuje rozvíjať festival vo viacerých smeroch - zvýšili sme počet reštaurácií a predajcov nápojov s ohľadom na rozmanitosť a zachovanie vysokej gastronomickej úrovne festivalu, vytvorili viacero zón pre návštevníkov, kde môžu oddychovať, tráviť čas s priateľmi pri dobrom jedle a pohári vína, alebo detskú zónu pre najmenších gurmánov s kreatívnymi dielňami, divadelnými vystúpeniami, detskou diskotékou, živými poníkmi a skákacím hradom," uviedla manažérka festivalu Zuzana Fabianová z organizácie Visit Košice. Tohtoročnou novinkou je aj minivláčik Detskej železnice v Košiciach, ktorý bude voziť deti v blízkosti detskej zóny Lentilka.

Zaujímavou súčasťou festivalu bude aj Kreatívna zóna, kde sa predstavia viacerí producenti lokálnych produktov. Priestor dostane aj iniciatíva Adoptuj si včelu, ktorá svojím projektom podporuje výstavbu úľov vo viacerých slovenských mestách a upozorňuje tak na dôležitosť ochrany včiel a prispieva k vzdelávaniu detí v školách prostredníctvom praktických ukážok.

V sobotu bude Mestský park dejiskom 5. Majstrovstiev Slovenska vo filetovaní čerstvého lososa, v rámci ktorých si zmeria sily viac ako 15 finalistov. Predstaví sa aj viacero čestných hostí z oblasti pivovarníctva, napríklad Václav Berka. Spestrením festivalu bude večerné nafukovanie a štartovanie teplovzdušných balónov priamo z parku v rámci sprievodného program 22. ročníka Balónovej fiesty v Košiciach.

Najmenší gurmáni sa okrem detskej zóny plnej prekvapení môžu tiež tešiť na nedeľné vystúpenie známeho Divadla Maškrta. Programovou novinkou bude aj hudobný altánok, v ktorom bude v spolupráci s festivalom Hevhetia počas víkendu sedem koncertov. S príjemnými pesničkovými a jazzovými formátmi sa postupne predstavia Štefan Šanta, Edo Klena & Klenoty, The Swines, Jazzabell, AMC Trio a Sisterhood of Klangpedal.

Počas festivalového víkendu bude možné vstúpiť do parku len po zakúpení festivalovej vstupenky. Minulý rok navštívilo košický Gurmán fest 10.000 ľudí.