Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Titul Európska obec bocianov 2014 získala slovenská obec Buzica

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Bocianom sa v dedine zjavne páči, okrem pozitívneho prístupu obyvateľov majú v okolí s močaristým prostredím a rybníkmi dostatok potravy.

Buzica 13. apríla (TASR) - Titul Európska obec bocianov 2014 získala slovenská obec Buzica v okrese Košice okolie. Ocenenie, ktoré každoročne udeľuje nadácia EuroNatur so sídlom v Nemecku, prevzal v sobotu (12.4.) starosta Buzice Jozef Mohňanský.

Európsku obec bocianov vyhlasuje nadácia na ochranu prírody EuroNatur od roku 1994 vždy v inej krajine. Kritériom nie je najvyšší počet hniezd, ale prístup občanov a miestnej samosprávy k bocianovi bielemu.

V Buzici hniezdia bociany priamo v strede dediny, ľudia si na ne zvykli a rešpektujú ich. "Momentálne máme obsadených 15 hniezd, ešte to trvá také dva-tri týždne, kedy k nám prilietajú," uviedol pre TASR Mohňanský.

Bocianom sa v dedine zjavne páči, okrem pozitívneho prístupu obyvateľov majú v okolí s močaristým prostredím a rybníkmi dostatok potravy. Svoje podľa starostu robí aj starostlivosť o čistotu v obci, aby bociany nenašli a nezjedli nejaké odpadky, ktoré by im mohli ublížiť. Samozrejme, obyvatelia musia zniesť aj určité znečistenie od samotných bocianov, ale ľudia ich berú za svojich.

Prvou obcou, ktorá titul Európska obec bocianov získala, bol v roku 1994 chorvátsky Čigoč, vlani to bolo Češinovo-Oblešovo v Macedónsku. Ocenenie je pre obec záväzkom do budúcnosti na prijatie aktívnych opatrení na zamedzenie ďalšej devastácie krajiny, prebudenie záujmu verejnosti a zvýšenia povedomia kompetentných orgánov v prístupe k ochrane prírody a krajiny.