Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Košický kraj

Potápači sa pred letom opätovne pustili do čistenia Zemplínskej šíravy

Na akcii sa zúčastnilo 20 potápačov a zo dna nádrže sa im podarilo vytiahnuť niekoľko vriec rôzneho odpadu. FOTO TASR/Roman Hanc

Potápači vytiahli na brehy šíravy množstvo pneumatík, fliaš, železného a skleneného odpadu či plastové tácky.

Kaluža 7. júna (TASR) - Z dna Zemplínskej šíravy odstraňuje dnes rôzne druhy odpadu približne dvadsiatka prešovských potápačov. Obľúbenú vodnú nádrž na východe Slovenska sa rozhodli "poupratovať" pred letnou sezónou už druhý rok po sebe.

Ako informoval Lukáš Juštík z organizačného tímu dnešnej ekoakcie, brigáda pod vodnou hladinou je oveľa náročnejšia ako upratovanie neporiadku na brehoch nádrže. "Dno je bahnité. Ak natrafíme na spodné prúdy, tak sa to víri a nie je vidno nič. Sú tu však aj miesta, kde je krásna viditeľnosť až do dvoch metrov."

Potápači dnes vytiahli na brehy šíravy množstvo pneumatík, fliaš, železného a skleneného odpadu, plastové tácky, ale aj veľa rybích nástrah, ktoré tu zanechali rybári. "Našli sme, čo sme hľadali, takže sme spokojní," konštatoval Juštík.



Prešovským potápačom sa podarilo v uplynulom období vytiahnuť z dna šíravy aj oveľa väčšie kúsky. Vlani v októbri to bola napríklad loď, ktorá odpočívala dlhé roky vo vyše osemmetrovej hĺbke. Najbližšie sa chystajú nájsť v hlbinách vodnej nádrže potopený čln.

Súčasťou druhého ročníka ekoakcie nebude iba pracovný program. Organizátori pozývajú na Zemplínsku šíravu rodiny s deťmi aj v nedeľu 8. júna. V stredisku Kaluža pripravia pre najmenších trampolíny a nafukovacie hrady. Budú sa tam môcť zároveň povoziť na koňoch, zoznámiť sa s potápačským výstrojom a pracovnými postupmi pri policajných zásahoch.