Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Komunálne voľby 2018

V okrese Skalica sú tri zmeny na pozícii starostu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Z 18 súčasných starostov a primátorov, ktorí kandidovali aj v tohtoročných komunálnych voľbách, neobhájil svoj post iba primátor Skalice Ľudovít Barát.

Skalica 12. novembra (TASR) – V okrese Skalica z 18 obcí a troch miest iba v troch nekandidovali na svoju pozíciu súčasní starostovia a primátori. Z 18 súčasných starostov a primátorov, ktorí kandidovali aj v tohtoročných komunálnych voľbách, neobhájil svoj post iba primátor Skalice Ľudovít Barát.

Vo viac ako tretine obcí si aktuálni najvyšší predstavitelia predĺžia svoje pôsobenie na tejto pozícii, keďže nemali protikandidátov. V obci Lopašov to bude pre Mariána Bederku už piate volebné obdobie. V Popudinských Močidľanoch bude pokračovať už štvrté volebné obdobie Dana Žúrková a v Oreskom tretie Tomáš Mikuš. Pre Patrika Renováčka v Koválovci, Štefana Beňu v Petrovej Vsi, Petra Flamíka v Prietržke a Jána Palkoviča v Uníne pôjde o druhý volebný cyklus. Vo ôsmich obciach, kde mali súčasní starostovia protikandidátov, boli vo všetkých prípadoch úspešní úradujúci starostovia.

Meno novej starostky bolo dopredu známe aj v obci Chropov. Jedinou kandidátkou na túto pozíciu bola nezávislá kandidátka Renáta Zdražilová. Nové starostky budú mať aj obce Kátov a Radimov. V Kátove z kandidujúcej štvorice uspela Ivana Chrenková, ktorá výrazne prevýšila svojich konkurentov so ziskom 84,78 percenta platných hlasov. V Radimove bol súboj tesnejší a z trojice kandidátov sa tešila Kristína Biskupičová. Získala 42,17 percenta hlasov, druhý Ivan Tokoš mal 39,46 percenta a tretí Stanislav Masaryk 18,37 percenta hlasov zúčastnených voličov.

V meste Gbely obhájil svoju pozíciu primátor Jozef Hazlinger, pre ktorého to už bude piate volebné obdobie. Mimoriadne tesný priebeh mali voľby na primátora v meste Holíč, kde obhájil svoj post Zdenko Čambal. Svojho protikandidáta Miroslava Bilického porazil o 56 hlasov.

Jediným miestom v okrese Skalica, kde neuspel súčasný kandidujúci starosta alebo primátor, bolo okresné mesto. Ľudovít Barát skončil na piatom mieste z ôsmich a vymení ho Anna Mierna (SaS, OĽaNO).