Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Komunálne voľby 2018

V komunálnych voľbách odovzdalo svoje hlasy len päť väzňov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ku koncu predchádzajúceho mesiaca sa nachádzalo vo výkone väzby 1686 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody 8795 odsúdených.

Bratislava 11. novembra (TASR) - V komunálnych voľbách v sobotu (10. 11.) odovzdalo svoje hlasy len päť väzňov.

Dovedna bolo oprávnených voliť 12 väzňov, z nich desať právoplatne odsúdených a dvaja obvinení. TASR o tom v nedeľu informoval riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.



Takáto veľmi nízka volebná účasť slovenských väzňov sa očakávala. Len málo z nich, na rozdiel od iných typov volieb (parlamentné, prezidentské, voľby do europarlamentu - pozn. TASR), malo totiž právo voliť.

Pred niekoľkými dňami malo právo voliť pôvodne len deväť väzňov. V predchádzajúcich komunálnych voľbách, ktoré sa uskutočnili v novembri 2014, mali právo voliť len dvaja obvinení väzni z ústavov v Nitre a Žiline, ani jeden z nich však toto právo nevyužil. "Zmenou legislatívy upravujúcej podmienky výkonu volebného práva v súčasnosti (oproti tej v roku 2014) už nie je výkon trestu odňatia slobody prekážkou v práve voliť odsúdeným," povedal pred niekoľkými dňami Baláž.

"Právo voliť vo voľbách do orgánov samosprávy obcí, ktoré sa konali 10. novembra 2018, mal obvinený alebo odsúdený, ktorý sa v deň konania volieb nachádzal vo výkone väzby alebo vo výkone trestu odňatia slobody v ústave, ktorého miesto trvalého pobytu pred vzatím do výkonu väzby alebo do výkonu trestu odňatia slobody patrilo do volebného okrsku, na území ktorého je obvinený vo výkone väzby alebo odsúdený vo výkone trestu odňatia slobody. Ďalej ak najneskôr v deň konania volieb dovŕšil 18 rokov veku a nemal prekážku práva voliť," uviedol Baláž. Samotná voľba sa uskutočnila do prenosnej volebnej schránky v ústave.

Ku koncu predchádzajúceho mesiaca sa nachádzalo vo výkone väzby 1686 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody 8795 odsúdených. Zo spomínaného stavu odsúdených je 55 väzňov odsúdených na doživotný trest odňatia slobody.