Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Komunálne voľby 2018

Kandidatúru Grešša mladšieho v Nitre podporuje pravicová koalícia

Na snímke Ján Greššo ml., kandidát na post primátora mesta Nitra v tohtoročných novembrových komunálnych voľbách počas tlačovej konferencie v stredu 6. septembra 2018 v Nitre. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Jeho podporovatelia vo svojich príhovoroch varovali pred trieštením hlasov vo voľbách, čo podľa nich bráni dosiahnutiu zmeny vo vedení mesta.

Nitra 6. septembra (TASR) – Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) vo štvrtok oficiálne potvrdilo svoju podporu pre kandidáta pravicovej koalície Jána Grešša mladšieho, ktorý sa uchádza o post nitrianskeho primátora. Strany SaS, OĽaNO, Šanca, Sme rodina – Boris Kollár a KDH podpísali koaličnú zmluvu o spoločnom postupe v komunálnych voľbách ešte v polovici augusta.

Ich predstavitelia sa teraz zišli v Nitre, aby spoločne podporili Grešša ako kandidáta pravicovej demokratickej koalície. „Dovoľte mi potvrdiť, že KDH v meste Nitra bude súčasťou tejto koalície a podporuje kandidatúru Jána Grešša na post primátora. Budeme tiež súčasťou koalície na poslancov. Naši poslanci v nej budú presadzovať náš program, hlavne reguláciu hazardu, podporu hospicov i cirkevného školstva,“ uviedol podpredseda KDH Pavol Zajac.

Ako zdôraznil, KDH v Nitre malo svojho kandidáta na nitrianskeho primátora. Bol ním súčasný viceprimátor Ján Vančo, ktorého kandidatúru potvrdila aj celoštátna rada KDH. „Napriek tomu naše hnutie ukázalo politickú zodpovednosť a vyspelosť a dokázalo sa dohodnúť na podpore kandidatúry Jána Grešša. Pri týchto jednokolových väčšinových voľbách nemá zmysel, aby išlo viacero kandidátov, ktorí budú v tom istom voličskom elektoráte trieštiť hlasy. Preto sme sa rozhodli pre vstup do tejto koalície. Takúto politickú vyspelosť a zodpovednosť by mali mať aj ďalší kandidáti,“ skonštatoval Zajac.

Kandidáta pravicovej koalície Grešša prišiel do Nitry podporiť aj podpredseda SaS Ľubomír Galko, poslanec Národnej rady SR za OĽaNO Marek Krajčí, predseda strany Šanca Viliam Novotný a podpredseda strany Sme rodina – Boris Kollár Milan Krajniak. Vo svojich príhovoroch varovali pred trieštením hlasov vo voľbách, čo podľa nich bráni dosiahnutiu zmeny vo vedení mesta. „My sme mali snahu dohodnúť sa a debaty o spájaní síl boli hneď po oznámení ďalších kandidatúr. Tá snaha bola a chceli sme sa dohodnúť aj za tú cenu, že by som ja nebol kandidátom na primátora. Žiaľ, k dohode nedošlo, alebo zatiaľ k nej nedošlo, pretože ja stále verím, že ešte je možná. Ak sa ale niekto vyslovene nechce dohodnúť, tak za tým vidím bočné úmysly,“ skonštatoval Greššo.

Galko vo svojom príhovore pripomenul, že mnohí kandidáti na primátora, ktorí trieštia opozičné sily ako nezávislí, v skutočnosti majú za sebou stranícku minulosť. „Vážení Nitrania, nenechajte sa oklamať. Mnohí kandidáti na starostov a primátorov, a hlavne na posty kandidátov naprieč celým Slovenskom sa dnes tvária ako nezávislí, ale pritom majú za sebou škaredú smerácku históriu. Rovnako to je aj v Nitre. Pevne verím, že Nitrania sa nenechajú oklamať, že si pozrú kto, kedy a za ktorú stranu kandidoval. Že si zistia, akým spôsobom boli financované nákladné kampane kandidátov, ktorí sa dnes tvária ako nezávislí, ale v minulosti hájili farby toxickej strany Smer-SD,“ uviedol Galko.

Kandidatúru na post primátora Nitry už okrem Jána Grešša mladšieho ohlásil aj súčasný primátor Jozef Dvonč, ktorého podporuje strana Smer-SD a SNS. Ako nezávislí budú kandidovať mestský a krajský poslanec Peter Oremus, občiansky aktivista Marek Hattas, mestský a krajský poslanec Štefan Štefek a mestská poslankyňa Renáta Kolenčíková.