Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Vychádza publikácia Ako sme kedysi žili Z. Mintalovej Zubercovej

Tradičná slovenská oblievačka. Foto: TASR/Martin Palkovič

Pútavé rozprávanie v slede ročných období opisuje život v južných oblastiach aj severných regiónoch Slovenska a približuje, na čo sa my súčasníci možno ešte pamätáme.

Bratislava 20. marca (TASR) - Etnologička Zora Mintalová Zubercová nadväzuje na úspešnú publikáciu Tradície na Slovensku (2015) novou knihou Ako sme kedysi žili. Čitateľom odpovie na otázky, ako trávili voľný čas naši starí a prastarí rodičia, ako vyzeralo ich vzdelávanie, oblečenie či hygiena, aké boli všedné i sviatočné dni a aké práce ich zamestnávali okolo domu i mimo neho. Knižnú novinku s podtitulom Obrazy každodenného života našich predkov vydal Slovart.

Pútavé rozprávanie v slede ročných období opisuje život v južných oblastiach aj severných regiónoch Slovenska a približuje, na čo sa my súčasníci možno ešte pamätáme, ale i to, na čo sme sa už našich starkých nestihli opýtať. Atmosféru knihy dotvárajú dobové snímky majstrov dokumentárnej fotografie Pavla Socháňa a Jána Dérera, ale aj iných umelcov.

Autorka predstaví svoju novinku na besede v stredu 11. apríla o 16.30 v martinskom kníhkupectve Martinus. TASR informovala Alexandra Petrášová z vydavateľstva Slovart.

Zora Mintalová Zubercová je slovenská etnologička, historička a múzejníčka. K tradíciám si budovala vzťah už od detstva - jej otec bol redaktor vo vydavateľstve a matka pracovala v múzeu. Aj ona sama zasvätila svoj profesionálny život práci v Slovenskom národnom múzeu v Martine. Ako múzejníčka sa podieľala na výskumoch v teréne a je tiež autorkou a spoluautorkou piatich expozícií v Múzeu slovenskej dediny pri SNM v Martine. Venovala sa tiež publikačnej činnosti, na svojom konte má viac ako 20 knižných publikácií a stovky štúdií a článkov.