Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Knihy

V Bratislave pokrstili knihu Pochaniča s ilustráciami nevidiacich detí

Táto unikátna kniha spája inšpiratívne rozprávky spisovateľa s kresbami nevidiacich a slabozrakých detí z Levoče.

Bratislava 3. júna (TASR) - Rozprávky do tmy spisovateľa Jána Pochaniča slávnostne uviedli do života v týchto dňoch v kníhkupectve Panta Rhei na Poštovej ulici v Bratislave.

Táto unikátna kniha spája inšpiratívne rozprávky spisovateľa s kresbami nevidiacich a slabozrakých detí z Levoče. Vyšla vo vydavateľstve Pro Solutions a svedčí o schopnostiach a kreativite týchto chlapcov a dievčat. Zaujímavosťou je, že Rozprávky do tmy vyšli v dvoch vydaniach - jedna klasická kniha a druhá v Braillovom písme.

Do života ich uviedli posypaním farebnými cukríkmi deti zo Spojenej školy internátnej pre nevidiacich a slabozrakých v Levoči, ktoré pricestovali do Bratislavy aj so svojou riaditeľkou. Krstným otcom knihy je spevák Peter Nagy, ktorý pri tejto príležitosti zahral a zaspieval pesničky Dve malé blchy išli do sprchy... a Jeden pomaranč...

Autor Rozprávok do tmy Ján Pochanič vyjadril radosť, že deti s chybami zraku dostali tvorbou obrázkov príležitosť na sebarealizáciu a pocit užitočnosti a radosti. Zdôraznil, že táto kniha je venovaná všetkým nevidiacim a slabozrakým deťom na svete.

O tom, že prezentovaná kniha obsahuje zaujímavé a netradičné rozprávky, svedčia aj ich názvy, ako napríklad Zmrazená rozprávka, Pohľad do kurína, Bacily s nádychom hudby, Zeleninová olympiáda, Bocian požiarnikom či Rozprávka na jedno líznutie.

Spisovateľ, pedagóg a lektor Ján Pochanič už vydal napríklad rozprávkové 2 CD Abeceda na diskotéke, knižnú publikáciu Písmenkoví detektívi i knihu pre najmenších Klopi-klop na Jabĺčkové kráľovstvo. Počas svojho literárneho pôsobenia získal na domácich i zahraničných súťažiach a festivaloch mnohé ocenenia.