Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

SNG predstaví svoju prvú detskú knihu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Čitatelia sa dostanú do takých zákutí galérie, o akých ani netušili, a spoznajú jej život trochu inak.

Bratislava 8. marca (TASR) - Slovenská národná galéria (SNG) premiérovo uvádza knihu pre deti s názvom Kde je Ester N? s podtitulom "Príbeh o tom, čo všetko sa dá stratiť a nájsť počas jednej noci v Slovenskej národnej galérii". Skoro až detektívny príbeh 12-ročnej Ester je určený detským návštevníkom galérie, ale aj tým, ktorí v galérii ešte nikdy neboli. Text Moniky Kompaníkovej sprevádzajú ilustrácie Barbory Idesovej.

Kniha prináša príbeh Ester, ktorá sa stratí počas jedného večera v čudnej budove na nábreží. Stratí tam svojho potkana Ernesta aj odvahu. Nájde však zápisník Ruda Sikoru, strašidelnú tajomnú postavu v maske, zabudnuté schodisko a všeličo iné. Pri sledovaní Ester na jej nočnej ceste galériou čitatelia zistia, čo všetko galéria skrýva, kto je kurátorka a čo robia reštaurátori, ako sa ošetrujú diela a kde sú uložené, prečo sa niektoré obrazy do galérie dostanú a iné nie, čo je originál a čo je falzifikát a vôbec - načo nám je umenie?

SNG vydáva svoju prvú knihu pre deti s názvom Kde je Ester N? a podtitulom Príbeh o tom, čo všetko sa dá stratiť a nájsť počas jednej noci v Slovenskej národnej galérii.
Foto: SNG


Čitatelia sa dostanú do takých zákutí galérie, o akých ani netušili, a spoznajú jej život trochu inak. "Možno práve táto kniha v deťoch vzbudí zvedavosť, kde sa tá obrovská budova - 'zubatá príšera' z obrázku v knihe - vlastne nachádza," približuje Bohdana Hromádková zo SNG a jedna z autoriek konceptu knihy. "Chceme nielen ukázať významnú rolu všetkých galerijných inštitúcií, ale aj prečo je zaujímavé, objavné a niekedy i zábavné v galérii pracovať. Veríme, že aj vďaka tejto knižke sa výtvarné umenie a galéria ako priestor votrie detskému čitateľovi pod kožu a stane sa už v útlom veku jeho prirodzenou súčasťou."

Uvedenie knihy s programom pre deti sa uskutoční v sobotu 9. marca od 16.00 v galerijnej kaviarni Berlinka v bratislavskom Esterházyho paláci.

Vstup je voľný, no počet miest je obmedzený. Záujemcovia si ich môžu rezervovať na miroslava.misova@sng.sk.