Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Pod názvom Emília V a tí druhí vychádza knižný portrét E. Vášáryovej

Foto: TASR/Miroslav Koširer

Na tému legendárna Emília V či populárna Milka sa vyslovujú "tí druhí", herečkini priatelia a spolupracovníci.

Bratislava 3. mája (TASR) – Emília V a tí druhí - portrét prvej dámy slovenského herectva Emílie Vášáryovej, ktorá v máji tohto roku oslávi životné jubileum, prichádza v týchto dňoch na pulty slovenských knižných obchodov. TASR informovala PR manažérka vydavateľstva Ikar Mária Lešková.

Na tému legendárna Emília V či populárna Milka sa vyslovujú "tí druhí", herečkini priatelia a spolupracovníci, divadelní režiséri či javiskoví partneri, ale aj herečke ľudsky blízki členovia technického personálu Slovenského národného divadla. Jedným z nich je aj dlhoročný herecký kolega Emil Horváth, ktorý o Emílii Vášáryovej s uznaním povedal: "Tak ako podstatné mená skloňujeme v slovenčine podľa vzorov žena, ulica atď., profesia herečka by sa dala skloňovať podľa vzoru Emília Vášáryová!"

Prínos Emílie Vášáryovej do nášho divadelného umenia odkrývajú teatrologičky Soňa Šimková, Zuzana Bakošová-Hlavenková či Jana Bžochová-Wild. Hlavné slovo má však protagonistka a jej portrétistka. Ich rozhovory bez konca vo voľnom asociatívnom slede približujú herečku v dôverných chvíľach i ťažiskových okamihoch, keď cez krehké pletivo zážitkov a spomienok presvitá tajomstvo jej charizmatickej inakosti a azda aj podstata fenoménu Emília Vášáryová. Súčasťou knihy je aj 24-stranová fotopríloha.

Autorka knihy Maya Rothenbühler-Korcová, publicistka a prekladateľka divadelných hier, v roku 2006 vydala knihu spomienok Július Satinský – Fantasia con amore, ktorú kritik Jozef Bžoch nazval netradičným "bláznením aj blúznením" s obľúbeným komikom a humoristom.