Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

V košickom U.S. Steel budú mať skrátený pracovný čas aj vo februári

Na snímke oceliarska spoločnosť U. S. Steel Košice. Foto: TASR - František Iván

Košický U. S. Steel má v súčasnosti okolo 9000 zamestnancov, spolu s dcérskymi spoločnosťami je ich spolu zhruba 10.500.

Košice 24. januára (TASR) – Skrátený pracovný čas bude trvať v oceliarňach U. S. Steel Košice aj v mesiaci február. Na žiadosť odborov bude toto skrátenie oproti minulým mesiacom v menšej miere.

"Pracovný čas bude skrátený minimálne o jednu zmenu a maximálne o dve. Je to dohodnuté na február s tým, že sa to potom znovu prehodnotí," potvrdil v piatok dohodu s odbormi pre TASR hovorca oceliarní Ján Bača. Za deň, keď zamestnanci ostanú doma, dostanú 60-percentnú náhradu mzdy. Čerpanie bude na prevádzkach rôzne podľa vyťaženosti jednotlivých liniek a pracovísk. Dôvodom opatrenia a dohody vedenia podniku s odbormi je naďalej nepriaznivá situácia na trhu s oceľou.

V minulých mesiacoch bolo skrátenie pracovného času v továrni až o štyri zmeny v mesiaci. Tak to navrhoval podnik aj na ďalšie obdobie, a to na február aj marec. "My sme mali logické odôvodnenie v tom, že sa situácia vôbec nezlepšila," skonštatoval Bača.

V oceliarňach zaviedli skrátený pracovný čas už vlani v máji. V júni došlo k odstávke jednej z vysokých pecí. Následne továreň oznámila, že do konca roka 2021 zníži počet zamestnancov pracujúcich v oceliarňach a jej dcérskych spoločnostiach o 2500, a to s cieľom zlepšiť finančné postavenie firmy. Časť zamestnancov následne využila na dobrovoľný odchod z podniku motivačné odmeny.

Košický U. S. Steel má v súčasnosti okolo 9000 zamestnancov, spolu s dcérskymi spoločnosťami je ich spolu zhruba 10.500.