Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Import

Ústavný súd zákon o eKase nepozastavil. Bude posudzovať jeho ústavnosť

Na sjímke generálny riaditeľ sekcie Boja proti podvodom a analýzy rizika Finančnej správy SR Ladislav Haniker. Foto: TASR - Martin Baumann

Podľa Finančnej správy projekt eKasy funguje korektne, má jasný cieľ a poslanci by ho nemali spochybňovať.

Bratislava 24. januára (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR prijal na ďalšie konanie návrh skupiny opozičných poslancov na posúdenie súladu niektorých článkov zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice. Ich požiadavku na pozastavenie účinnosti napadnutých ustanovení zákona však odmietol. Podľa nezaradeného poslanca Národnej rady SR kandidujúceho vo voľbách za Demokratickú stranu (DS) Jozefa Rajtára dal ÚS poslancom za pravdu a zákon treba zrušiť. Finančná správa (FS) SR takýto výklad odmieta a eKasu obhajuje.

"Z obsahu rozhodnutia Ústavného súdu SR je zrejmé, že ten považuje otázky ústavnosti nastolené v našom návrhu za právne významné, keďže sa dotýkajú, citujem, 'ústavne citlivej a dôležitej témy ochrany súkromia a osobitne ochrany osobných údajov v digitálnom prostredí v tejto veci predstavovanom systémom eKasa,'" uviedol vo vyhlásení zaslanom v piatok médiám Rajtár. Podľa DS potvrdil ÚS prijatím návrhu poslancov na ďalšie konanie, že zavedenie eKasy je zle nastavený a nepripravený projekt. Poslanci sa obávajú, že systém online pripojenia elektronických registračných pokladníc na FS umožňuje zbierať osobné dáta spotrebiteľov.

Finančná správa, naopak, ocenila, že ÚS nepozastavil účinnosť niektorých ustanovení zákona. "Môžeme ubezpečiť, že finančná správa nespracúva osobné údaje kupujúcich. Systém eKasa nemá za cieľ sledovať dennodenné správanie sa kupujúcich, ale bojovať v boji proti daňovým podvodom," uviedla v reakcii na obvinenia opozičných politikov hovorkyňa FS Ivana Skokanová.

Podľa hovorkyne finančná správa nezbiera údaje o zákazníkoch a nemá nástroje na identifikáciu. Zákaznícke karty klienta nie sú podľa FS osobný údaj a systém eKasa ho nevyžaduje. "Táto výmena informácií sa deje iba medzi zákazníkom a obchodníkom, ktorí majú priamo medzi sebou upravenú oblasť ochrany osobných údajov. Navyše, takýto identifikátor pozná len kupujúci a predávajúci. Finančná správa nedokáže priradiť tento identifikátor ku konkrétnemu kupujúcemu," upozornila Skokanová.

Podľa FS projekt eKasy funguje korektne, má jasný cieľ a poslanci by ho nemali spochybňovať. "Navyše, konanie v tejto veci nie je ukončené a pokračuje," dodala Skokanová.