Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

USA potvrdili druhý prípad nákazy čínskym vírusom

Cestujúci kráčajú vedľa tabule s príchodmi, let z čínskeho mesta Wu-chan je zrušený. Foto: TASR/AP

Lekári z amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) oznámili, že žena je hospitalizovaná, aby sa predišlo šíreniu vírusu

Washington 24. januára (TASR) - Šesťdesiatročnú ženu v Chicagu potvrdili v piatok ako druhú pacientku na území USA nakazenú smrtiacim novým vírusom, ktorým sa v Číne infikovali už stovky ľudí a rozšíril sa aj do iných krajín. V USA preverujú 50 ďalších podozrivých prípadov tejto nákazy, ktorá spôsobuje zápal pľúc.

Informácie priniesli tlačové agentúry AFP a AP.

"S potešením oznamujem, že žena sa má klinicky dobre a je v stabilizovanom stave," uviedla Allison Arwadyová, komisárka Úradu pre verejné zdravie v Chicagu.

Žena sa vrátila z Číny 13. januára bez toho, aby sa u nej prejavovali príznaky tohto ochorenia, ale o niekoľko dní zatelefonovala svojmu lekárovi a nahlásila mu, že sa cíti chorá.

Lekári z amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) oznámili, že žena je hospitalizovaná, aby sa predišlo šíreniu vírusu - ale má sa dobre a ľudí, s ktorými prišla do kontaktu, monitorujú.

Dr. Nancy Messonierová z CDC vyhlásila, že riziko nakazenia je pre americkú verejnosť stále nízke, ale v najbližších dňoch budú pravdepodobne diagnostikované ďalšie prípady. Lekárka doplnila informáciu, že vírus má zrejme dvojtýždňovú inkubačnú lehotu.