Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Import

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 2. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 2. mája 2024 - 5.45 h.





Bratislava - Hlas Slovenskej republiky po vstupe do Európskej únie zosilnel a naša spoločnosť sa stala prosperujúcejšou. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti pri príležitosti včerajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.



Bratislava - Slovenská republika by mala byť v rámci Európskej únie aktívna a mala by prispievať k formovaniu spoločných európskych stanovísk. Uviedol to premiér Robert Fico na slávnostnom galavečere v priestoroch Bratislavského hradu pri príležitosti 20. výročia vstupu SR do EÚ.



Bratislava - Členstvo Slovenska v Európskej únii nie je garantované ani samozrejmé. Bez členstva by bola SR omnoho zraniteľnejšou a chudobnejšou krajinou. Pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do EÚ to uviedol podpredseda parlamentu a predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. Je presvedčený, že išlo o jednu z najdôležitejších udalostí slovenských dejín, ktorá je porovnateľná so SNP alebo Novembrom '89.



Bratislava - V júnových voľbách do Európskeho parlamentu môžu Slováci krúžkovať najviac dvoch kandidátov z jednej kandidátnej listiny. Hlas bude platný aj vtedy, ak volič odovzdá neupravený hlasovací lístok.

- V júnových eurovoľbách si občania nemôžu voliť slovenských europoslancov zo zahraničia. Voliť sa dá len na území Slovenska. Hlasovať môže volič aj mimo trvalého bydliska, ak si vopred vybaví hlasovací preukaz.



Topoľčany - Predseda vlády Robert Fico oslávil 1. máj prácou a absolvoval nočnú zmenu z utorka na stredu s pracovníkmi závodu ZKW Slovakia s. r. o. v Krušovciach pri Topoľčanoch. Uviedol, že je potrebné hovoriť so zamestnávateľmi o podiele nočnej práce na Slovensku, ktorý je najvyšší v rámci Európskej únie, a rokovať aj o nočných príplatkoch.

Robert Fico na tlačovej konferencii
Foto: Teraz.sk


Bratislava – Dnes budú poslanci Národnej rady SR hlasovať o novele zákona o Fonde na podporu umenia.



Bratislava - Trh a služby spojené s kryptoaktívami majú byť lepšie regulované. Orgánom dohľadu nad touto oblasťou v SR bude Národná banka Slovenska. Vyplýva to z návrhu zákona, o ktorom bude dnes rokovať vláda.



Bratislava - Od mája sa začína úvodná fáza pokračujúcich reformných procesov v polícii. V rámci nej vznikne nová pozícia viceprezidenta Policajného zboru pre vnútorný poriadok a bezpečnosť. Podľa polície vychádza z potreby kvalifikovaného riadenia prípravy reorganizácie. Do funkcie bol dňom 1. mája vymenovaný Rastislav Polakovič.



Bratislava - V slovenských väzniciach bol ku koncu vlaňajška historicky najvyšší počet väznených cudzincov (505).



Kyjev - Ukrajina sa nebude snažiť vynútiť si návrat svojich občanov zo zahraničia, na ktorých sa vzťahuje branná povinnosť. V rozhovore pre stanicu Deutsche Welle to uviedla podpredsedníčka ukrajinskej vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu Oľha Stefanišynová.



Pásmo Gazy - Pri izraelskej vojenskej ofenzíve v Pásme Gazy od 7. októbra minulého roka zahynulo 34.568 ľudí. Uviedlo to ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy ovládanom Hamasom.



Washington Spojené štáty obvinili Rusko z toho, že použilo proti ukrajinským silám chemickú zbraň v rozpore s medzinárodným dohovorom o zákaze tejto výzbroje. USA včera oznámili aj uvalenie sankcií na viaceré ruské štátne subjekty spojené s programami chemických a biologických zbraní.



Kyjev – Najmenej 13 ľudí utrpelo včera večer zranenia v ukrajinskom prístavnom meste Odesa, keď ho zasiahla ruská balistická raketa, ktorá spôsobila veľký požiar.



Moskva - V ruskej metropole Moskva včera otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

Návštevníci si prezerajú bojový tank M1 Abrams americkej výroby na výstave západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine, ktorú otvorili v Moskve v stredu 1. mája 2024.
Foto: TASR/AP


Budapešť - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa včera pochvalne vyjadrila o občanoch Maďarska aj napriek tomu, že maďarská vládna strana Fidesz voči nej vedie osočujúcu kampaň.



New YorkRusko rozdalo členom Bezpečnostnej rady OSN návrh rezolúcie žiadajúci všetky krajiny, aby podnikli kroky s cieľom zabrániť umiestneniu zbraní vo vesmíre. Len pred týždňom podobnú americko-japonskú rezolúciu vetovalo.



Košice - Futbalisti MFK Ružomberok sa stali víťazmi Slovenského pohára - Slovnaft Cupu 2023/2024. Vo finálovom zápase v Košickej futbalovej aréne zdolali FC Spartak Trnava 1:0.



Bratislava - Erik Černák neposilní slovenskú hokejovú reprezentáciu na nadchádzajúcich MS v Ostrave. Dôvodom je nedoliečené zranenie obrancu Tampy Bay.