Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Podozriví ruskí diplomati sú v Bulharsku nežiaduci

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Bulharské ministerstvo zahraničných vecí v piatok informovalo, že prokuratúra podozrieva dvoch ruských diplomatov zo špionáže.

Sofia 24. januára (TASR) - Bulharské orgány označili dvoch ruských diplomatov podozrivých zo špionáže za nežiaduce osoby - personae non gratae. S odvolaním sa na informácie ruského veľvyslanectva v Bulharsku o tom v piatok informovala agentúra TASS.

"Ruský veľvyslanec v Bulharsku bol predvolaný na bulharské ministerstvo zahraničných vecí, kde mu bolo odovzdané oznámenie o vyhlásení diplomata z ruskej ambasády za personu non grata a o označení zamestnanca ruskej obchodnej misie za neželanú osobu v súlade s Viedenským dohovorom," uviedlo veľvyslanectvo vo svojom vyhlásení.

Bulharské ministerstvo zahraničných vecí v piatok informovalo, že prokuratúra podozrieva dvoch ruských diplomatov zo špionáže. Podľa vyšetrovateľov jeden z nich od roku 2017 zhromažďoval údaje o voľbách v Bulharsku, pričom bol akreditovaný ako prvý tajomník konzulárneho úradu ruského veľvyslanectva.

Druhý, ktorý od roku 2018 pôsobil na obchodnom zastúpení Ruska, zhromažďoval informácie o energetickom sektore hospodárstva Bulharska - ide o informácie, ktoré sú predmetom štátneho tajomstva. Získané údaje odovzdával Moskve. Počas zhromažďovania informácií kontaktoval bulharských občanov, ktorí mali prístup k takýmto údajom.