Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Import

RBI dosiahla v 1. štvrťroku konsolidovaný zisk 664 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Vyššie úrokové výnosy v strednej a juhovýchodnej Európe viedli k zvýšeniu čistých úrokových výnosov o 70 miliónov eur na 1,45 miliardy eur.

Viedeň 2. mája (TASR) - Rakúska banková skupina Raiffeisen Bank International (RBI) zvýšila v prvom štvrťroku 2024 svoj konsolidovaný zisk o jedno percento na 664 miliónov eur. Bez započítania Ruska a Bieloruska konsolidovaný zisk predstavoval 333 miliónov eur, oznámila RBI vo štvrtok. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Rizikové náklady sa v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka znížili o viac ako 90 percent. Vývoj zisku je v súlade s očakávaniami a pokles rizikových nákladov je veľmi potešujúci, uviedol generálny riaditeľ RBI Johann Strobl.

Vyššie úrokové výnosy v strednej a juhovýchodnej Európe viedli k zvýšeniu čistých úrokových výnosov o 70 miliónov eur na 1,45 miliardy eur. Čistý príjem z poplatkov a provízií klesol o 297 miliónov eur na 669 miliónov. eur. Najvýraznejší pokles vo výške 287 miliónov eur skupina evidovala v Rusku, zatiaľ čo ostatné krajiny zaznamenali stabilný vývoj.

Výhľad RBI na celý rok 2024 nezahŕňa Rusko a Bielorusko, keďže Európska centrálna banka (ECB) vyzvala rakúsku skupinu, aby urýchlila svoj odchod z týchto krajín. V súlade s tým RBI očakáva, že čisté úrokové výnosy v roku 2024 dosiahnu zhruba 4 miliardy eur a čisté výnosy z provízií približne 1,8 miliardy eur.