Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Import

Irán prepustí posádku zadržanej kontajnerovej lode MSC Aries

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Barbora Michalíková

Iránske elitné Revolučné gardy (IRGC) sa 13. apríla zmocnili plavidla MSC Aries, na ktorého palube sa nachádzalo 25 ľudí, neďaleko Hormuzského prielivu.

Teherán 27. apríla (TASR) - Irán v sobotu oznámil, že prepustí členov posádky kontajnerovej lode, ktorú iránske sily nedávno zadržali v Ománskom zálive. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Iránske elitné Revolučné gardy (IRGC) sa 13. apríla zmocnili plavidla MSC Aries, na ktorého palube sa nachádzalo 25 ľudí, neďaleko Hormuzského prielivu. Stanica BBC uviedla, že MSC Aries sa plaví pod portugalskou vlajkou a je spojená s izraelským miliardárom Ejalom Oferom.

Irán neskôr tiež tvrdil, že kontajnerová loď patrí Izraelu a rezort diplomacie v Teheráne jej zadržanie odôvodnil porušením zákonov o námornej plavbe.

"Humanitárna otázka prepustenia posádky lode nás veľmi znepokojuje," povedal iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján v telefonickom rozhovore so svojím portugalským kolegom Paulom Rangelom, po ktorom oznámil, že členov posádky prepustia a vydajú.

Portugalsko si v súvislosti so zadržaním plavidla predvolalo iránskeho veľvyslanca, ktorému tlmočilo požiadavku, aby bola loď okamžite prepustená.

Hormuzský prieliv medzi Iránom a Ománom je dôležitá námorná cesta pre vývoz ropy. USA opakovane obvinili iránske vojenské námorníctvo zo zásahov voči civilným plavidlám v tomto prielive či priľahlom Ománskom zálive, pripomína DPA.