Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Import

Obhajca Vegas je na pokraji vyradenia, Martinez: Panikárili sme

Mikey Anderson (44) a Pierre-Luc Dubois (80) z Los Angeles Kings a Connor McDavid (97) z Edmontonu Oilers počas druhej tretiny piateho zápasu prvého kola play-off Stanleyho pohára v hokejovej NHL v stredu 1. mája 2024 v Edmontone. Foto: TASR/AP

Edmonton zdolal Los Angeles v piatom zápase 4:3 a postúpil.

New York 2. mája (TASR) - Hokejisti Edmontonu Oilers zvíťazili v piatom stretnutí štvrťfinále Západnej konferencie NHL nad Los Angeles Kings 4:3 a celú sériu vyhrali 4:1 na zápasy. Na triumfe sa podieľal dvoma gólmi útočník Leon Draisaitl. Dallas zvíťazil nad obhajcom titulu Vegas 3:2 a rovnakým pomerom vedie aj v celej sérii.

Draisaitl najprv v 28. minúte vyrovnal na 2:2 a o päť minút neskôr poslal svoj tím do vedenia. V závere druhého dejstva na neho nadviazal Zach Hyman a jeho gól sa nakoniec ukázal ako víťazný. V 58. minúte dokázal znížiť šikovným tečom Adrian Kempe, ale LA si už sezónu nepredĺžilo. V drese Oilers zaznamenal tri asistencie obranca Evan Bouchard. Connor McDavid prihral Draisaitlovi na oba góly, po dve asistencie pridal aj Ryan Nugent-Hopkins. McDavid si s 12 bodmi upevnil post najproduktívnejšieho hráča play off, v piatich dueloch 1. kola nazbieral 11 asistencií. V celej histórii play off NHL ich v takom počte zápasov za sebou nazbieral viac len Wayne Grezky v roku 1987 - 13. Edmonton, druhý nasadený tím v Pacifickej divízii, sa v 2. kole stretne s Vancouverom alebo Nashvillom, Canucks vedú v sérii 3:2 na zápasy. "Myslím si, že sme tento rok lepší tím v porovnaní s minulým či predchádzajúcimi rokmi. Sme vyzretejší, čo niekedy hrá významnú rolu. Kings však majú skutočne kvalitné mužstvo, hrá sa proti nim ťažko, každý večer to bol tvrdý boj. Klobúk dolu pred nimi," povedal Draisaitl pre nhl.com.

Kings nestačil ani kuriózny gól Alexa Laferriera, ktorý využil prekvapujúci odraz puku od mantinelu a skóroval do opustenej bránky. "Králi" tak v tretej sezóne za sebou nenašli v 1. kole recept na Edmonton. "Vypadli sme a vôbec nezáleží na tom, kto nás zdolal. Trikrát za sebou sme skončili v 1. kole a to nie je dobrý pocit, vlastne najhorší za tri roky. Veľmi nás to hnevá. V tejto sérii nás sklamali naše špeciálne formácie. Musíme byť lepší," poznamenal kapitán LA Anže Kopitar. "Je to veľmi frustrujúce. Nemám odpovede na to, čo nám chýbalo. Zrejme potrebujeme, aby zabralo viac hráčov - všetci v tíme, každý jeden z nás," zdôraznil obranca Drew Doughty.

Víťazný gól v Dallase strelil Jason Robertson tri minúty a 28 sekúnd pred koncom tretej tretiny. Americký krídelník sa presadil opakovanou strelou z medzikružia v presilovke. Potrestal vylúčenie Alexa Pietrangela, ktorý odplácal zákrok Tylera Seguina na Sheu Theodorea zo skorších minút. Za domácich predtým skórovali v prvej tretine Matt Duchene a Jevgenij Dadonov, v oboch góloch mal prsty Wyatt Johnston. Brankár Jake Oettinger prispel k víťazstvu Stars 25 úspešnými zákrokmi. V bránke Golden Knights sa prvýkrát v tohtoročných bojoch o Stanleyho pohár predstavil vlaňajší hrdina play off Adin Hill, ktorý vykryl 22 z 25 striel. "Hviezdam" sa tak podarilo otočiť sériu, v ktorej po úvodných dvoch domácich dueloch prehrávali 0:2. "Cítili sme, že neprehráme tri zápasy za sebou, vzhľadom na to, ako sme si počínali počas sezóny a na charakter nášho tímu. Chceli sme vyhrať jeden zápas a od toho sa odpichnúť. Naším zámerom je teraz vyhrať ďalší," vyjadril sa domáci útočník Tyler Seguin (v zápase 0+1), na ktorého nadviazal spoluhráč Johnston: "Prehrávali sme 0:2 a mierili sme do Vegas - to určite nie je pozícia, v akej chcete byť. Ukázali sme však odolnosť. Stále nás čaká množstvo práce."

Golden Knights budú bojovať o prežitie v šiestom dueli na domácom ľade, ktorý je na programe v noci na sobotu. Stars však v Las Vegas vyhrali oba predošlé zápasy. "Mali sme zopár vylúčení, v druhej tretine sme upustili od našej hry. Príliš sme panikárili, chceli sme všetko rýchlo hasiť. Musíme lepšie zvládať zápasy po emotívnej stránke," poznamenal obranca "zlatých rytierov" Alec Martinez.


1. kolo play off NHL


štvrťfinále Západnej konferencie - 5. zápasy:

Dallas Stars - Vegas Golden Knights 3:2
(2:2, 1:0, 0:0)

Góly: 6. Dadonov (Stankoven, Johnston), 9. Duchene (Johnston, Seguin), 37. Robertson (Heiskanen, Benn) - 4. Stone (Hanifin, Eichel), 13. Carrier (Barbašov, McNabb). Brankári: Oettinger - Hill, strely na bránku: 25:27.

/stav série: 3:2/



Edmonton Oilers - Los Angeles Kings 4:3 (1:1, 3:1, 0:1)

Góly: 11. Kane (Kulak, Nugent-Hopkins), 28. Draisaitl (McDavid, Bouchard), 33. Draisaitl (McDavid, Bouchard), 40. Hyman (Nugent-Hopkins, Bouchard) – 20. Laferriere (Gavrikov, Roy), 24. Lizotte (Arvidsson, Englund), 58. Kempe (Roy, Fiala). Brankári: Skinner - Rittich, strely na bránku: 26:21.

/konečný stav série 4:1, postúpil Edmonton/