Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Import

Brazílsky prezident hodlá posilniť vzťahy s Indiou

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro, ktorý pricestoval na svoju prvú oficiálnu návštevu Indie, máva v spoločnosti svojej dcéry Laury (vpravo) v Naí Dillí 24. januára 2020. Foto: TASR/AP

Prezident juhoamerickej krajiny je zároveň hosťom osláv indického Dňa republiky, ktorý bude v nedeľu. India pri tejto príležitosti predvedie svoju vojenskú silu a kultúru.

Naí Dillí 24. januára (TASR) - Brazílsky prezident Jair Bolsonaro pricestoval v piatok na svoju prvú oficiálnu návštevu Indie, kde hodlá posilniť vzťahy medzi oboma krajinami. India i Brazília sú členskými štátmi hospodárskeho zoskupenia BRICS, pričom obe ekonomiky momentálne sužujú problémy.

Bolsonaro zároveň chce upevniť svoje politické vzťahy s indickým pravicovým premiérom Naréndrom Módím, informuje tlačová agentúra AFP. Kritici označujú oboch lídrov za autoritárskych populistov a zaraďujú ich medzi svetových predstaviteľov, ako sú americký prezident Donald Trump, ruský prezident Vladimir Putin, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan či maďarský premiér Viktor Orbán.

Bolsonaro a jeho sprievod ministrov a podnikateľov pobudne v Indii štyri dni. Prezident juhoamerickej krajiny je zároveň hosťom osláv indického Dňa republiky, ktorý bude v nedeľu. India pri tejto príležitosti predvedie svoju vojenskú silu a kultúru.

"Bude to príležitosť na oživenie nášho strategického partnerstva," uviedol podľa tlačovej agentúry AFP predstaviteľ indického ministerstva zahraničných vecí.

Obchodné vzťahy medzi Indiou a Brazíliou v uplynulom období vzrástli, ale v posledných dvoch rokoch boli na relatívne miernej úrovni 8,2 miliardy dolárov.

Ani jednej z týchto ekonomík sa nedarí dobre - Brazília sa vlani iba tesne vyhla novej recesii a India zaznamenala najnižší hospodársky rast za uplynulých šesť rokov a najvyššiu nezamestnanosť za niekoľko desaťročí.

Všeobecne sa očakáva, že obe strany podpíšu takmer 20 dohôd o spolupráci v oblasti poľnohospodárstva, obrany a energetických zdrojov vrátane investícií do uhľovodíkového sektora na pozadí kríz, ktoré sužujú ropu ťažiace krajiny ako Venezuela či Irán.