Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Import

Arizonský Senát odsúhlasil zrušenie zákona zakazujúceho interupcie

Arizonská senátorka Shawnna Bolicková počas hlasovania o zrušení zákazu potratov. Foto: TASR/AP

Senát schválil zrušenie v pomere 16 ku 14, čo sa podarilo aj vďaka dvom republikánskym senátorom. Tí prekročili stranícke hranice a hlasovali za zrušenie zákazu.

Phoenix 2. mája (TASR) - Senát amerického štátu Arizona v stredu odsúhlasil zrušenie zákona z roku 1864, ktorý zakazuje takmer všetky druhy interrupcií. TASR o tom informuje na základe agentúry Reuters.

Senát schválil zrušenie v pomere 16 ku 14, čo sa podarilo aj vďaka dvom republikánskym senátorom. Tí prekročili stranícke hranice a hlasovali za zrušenie zákazu. Teraz sa očakáva, že zákon rýchlo podpíše guvernérka Katie Hobbsová.

Ešte predošlý týždeň ho odhlasovala arizonská Snemovňa reprezentantov, keď sa s tamojšími demokratmi spojilo taktiež niekoľko umiernených republikánov.

Zákon z roku 1864 zakazuje všetky potraty od okamihu počatia, pokiaľ nie je ohrozený život matky. Znásilnenie ani incest sa podľa zrušeného zákona nepovažujú za platné výnimky.

Boj Arizony za zákaz potratov z obdobia občianskej vojny je ďalším zo série zápasov za reprodukčné práva žien v Spojených štátoch, odkedy Najvyšší súd USA v roku 2022 zrušil ústavné právo na potrat a rozhodnutie o tejto otázke ponechal na jednotlivé štáty. Štáty pod vedením konzervatívcov veľmi rýchlo pristúpili k zákazu interrupcií alebo ich striktným obmedzeniam.

Skupina odporcov zákona o zákaze potratov medzičasom oznámila, že zbiera podpisy za vypísanie referenda o zakotvení potratov v arizonskej ústave, aby sa konalo súčasne s prezidentskými voľbami v novembri. Arizona je pre výsledok prezidentských volieb jedným z kľúčových štátov. Biden urobil z obrany práv žien jednu z hlavných tém svojej predvolebnej kampane.