Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Americké sily vyzdvihli telá z havarovaného lietadla

Na snímke trosky amerického lietadla typu Bombardier E-11A, ktoré patrilo americkým vzdušným silám a zrútilo sa v provincii Ghazní zhruba 130 kilometrov juhozápadne od afganskej metropoly Kábul 27. januára 2020. FOTO Foto: TASR/AP

Americká armáda potvrdila, že vojenské lietadlo E-11A, ktoré sa zrútilo v pondelok, patrilo jej.

Kábul 28. januára (TASR) - Americké sily na vrtuľníkoch v utorok vyzdvihli z trosiek havarovaného vojenského lietadla ostatky členov jeho posádky. Bombardier E-11A, používaný na vojenskú komunikáciu, havaroval v pondelok poobede na východe Afganistanu v oblasti ovládanej radikálnym hnutím Taliban.

Americké vrtuľníky pristáli na mieste nehody niekoľko hodín po tom, ako afganské sily snažiace sa dostať k vraku museli odraziť útok povstalcov, informovala tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na šéfa polície v provincii Ghazní.

Americkí činitelia utorkovú operáciu bezprostredne nepotvrdili ani nekomentovali. Nezverejnili ani to, koľko osôb bolo v čase havárie na palube lietadla.

Miestne úrady potvrdili priebeh operácie s tým, že Američania vyzdvihli z vraku najmenej dve telá. Pentagón medzitým potvrdil, že havarované lietadlo patrilo americkým vzdušným silám, odmietol však vyhlásenie Talibanu, že lietadlo zostrelili fundamentalisti z tohto islamistického hnutia.

Havárie vojenských lietadiel, najmä vrtuľníkov, sú v Afganistane časté; čiastočne k tomu prispieva tamojšie nehostinné počasie, ako aj zlý technický stav strojov miestnych síl.

Incident sa stal v čase, keď Washington a Taliban pokračujú v spore o možnú dohodu, na základe ktorej by sa americkí vojaci začali sťahovať z Afganistanu výmenou za bezpečnostné záruky.

Obe strany vyjednávajú už rok, pričom vlani v septembri už takmer dospeli ku konsenzu, avšak americký prezident Donald Trump vlani v septembri náhle vyhlásil, že tento proces je "mŕtvy" a odvolával sa pri tom na násilie Talibanu.

Afganské jednotky sa k vraku amerického lietadla nedostali



Bojovníci militantného hnutia Taliban odrazili v utorok jednotky afganskej armády, ktoré sa snažili dostať k troskám zrúteného amerického lietadla v provincii Ghazní na východe Afganistanu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Americká armáda potvrdila, že vojenské lietadlo E-11A, ktoré sa zrútilo v pondelok, patrilo jej. Odmietla však tvrdenie, že Taliban lietadlo zostrelil. Podľa vyjadrenia príslušníka amerického ministerstva obrany pád zapríčinila technická chyba. O počte ľudí na palube ani počte prípadných mŕtvych armáda neinformovala.

Na miesto pádu boli okamžite vyslané bezpečnostné zložky. Ich príslušníkov však prepadli bojovníci Talibanu. Pre Reuters to potvrdil oblastný policajný prezident Chálid Wardak.

"Podľa našich informácií boli na mieste štyri telá, dvaja ľudia na palube prežili a sú nezvestní," informoval Wardak. Afganské jednotky podľa neho dostali rozkaz ustúpiť. Po neúspechu pozemnej operácie koaličné sily zvolili letecké prelety nad miestom nešťastia, ktoré by mali miesto zabezpečiť.

Hovorca hnutia Taliban Zabbiuláh Mudžáhid uviedol, že jednotky afganskej armády podporované Spojenými štátmi sa pokúsili obsadiť oblasť okolo spadnutého lietadla. Bojovníci Talibanu ich však odrazili.

Taliban však podľa neho umožní záchrannému tímu prístup k lietadlu. "Na mieste pádu naši bojovníci narátali šesť tiel," vyhlásil Mudžáhid.

Podľa anonymných zdrojov z prostredia americkej diplomacie bolo v lietadle počas pádu najviac päť osôb, ale nie menej ako dve.

Na miesto nešťastia sa zatiaľ nedostali americké jednotky ani žiadni iní členovia koaličných síl v Afganistane.

Hornatá provincia Ghazní sa nachádza na úpätí pohoria Hindúkuš a v zimnom období tam panujú veľmi nehostinné podmienky. Taliban momentálne ovláda približne polovicu územia tejto provincie.