Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Unavený Chára cítil veľkosť plochy, Višňovského miesto riešia

Z tréningu hokejovej reprezentácie na XXII. zimných olympijských hrách v Soči 8. februára 2014. Na snímke kapitán Zdeno Chára. Foto: TASR/Michal Svítok

Pre realizačný tím i celý hrací kolektív je samozrejme veľkým plusom, že v Soči už trénuje kapitán.

Soči 8. februára (TASR) - Zdeno Chára okúsil v sobotu ľad v Boľšoj aréne, kde sa odohrajú najpodstatnejšie súboje olympijského turnaja hokejistov. Kapitán slovenskej reprezentácie je už od piatkového poludnia v Soči, ale napriek ohromnému záujmu o jeho osobu sa sám nepovažuje za celebritu.

Charizmatický slovenský hokejista vníma s prekvapením, že za ním príde olympijský medailista a chce sa s ním odfotiť: "Obdivujem každého jedného športovca, ktorý tu je, lebo ku kvalifikovaniu sa na olympiádu treba množstvo tvrdej práce s odriekaním. Pre mňa každý jeden olympionik znamená strašne veľa a vážim, že tu môžem byť tiež."

Prvý predolympijský tréning považoval Chára za ťažký: "Bolo to spôsobené možno aj tým, že mám za sebou dlhý let, v priebehu posledných troch-štyroch dní som bol v iných časových pásmach. Cítil som únavu, ale verím, že už zajtra to bude lepšie. Vnímal som aj veľkosť plochy, je väčšia ešte aj od klasickej európskej."

Fotogaléria z tréningu slovenských hokejistov:



Neúčasť Višňovského rezonuje vo vedomí kľúčového obrancu a navyše kapitána azda ešte viac ako u ostatných spoluhráčov. Na druhej strane Chára realisticky konštatuje: "Nedá sa nič robiť, zranenia a výpadky hráčov patria k športu. Často prídu v najhoršom čase. Je to šanca pre ďalších, ktorí sa budú môcť ukázať a predviesť, čo je v nich. Musíme robiť všetko, aby sme túto dieru zaplnili, aj keď to bude veľmi ťažké, keďže Ľubo je veľmi kvalitný hráč."

Pre realizačný tím i celý hrací kolektív je samozrejme veľkým plusom, že v Soči už trénuje kapitán. Lenže v rovnakom čase trénerom a generálnemu manažérovi Ottovi Sýkorovi pribudli vrásky na ďalšom dôležitom poste obrancu. "Ľubo povedal, že sa necíti zdravotne natoľko dobre, aby mohol štartovať na olympiáde. Pre nás je to veľká strata, ale musíme sa s tým vyrovnať," uviedol Sýkora.

Strata Višňovského má dva silné rozmery

Z tréningu hokejovej reprezentácie na XXII. zimných olympijských hrách v Soči 8. februára 2014. Na snímke tréner Vladimír Vůjtek s hráčmi.
Foto: TASR/Michal Svítok
Po Dominikovi Graňákovi stráca tím ďalšieho beka, ktorý je vzorom konštantnosti výkonov, spoľahlivosti vzadu a ťahu dopredu. V prípade populárneho "Višňu" ide navyše o najskúsenejšieho reprezentačného obrancu, nositeľa výkonnosti na medailových šampionátoch a nenahraditeľný potenciál v presilovkách i v rozohrávke útočných akcií z vlastného pásma. Druhá dimenzia jeho absencia je otázka (ne)zaplnenej pozície. Višňovský sa bude doliečovať a trénovať v New Yorku a ak ho vedenie Islanders nezaradí na listinu zranených, olympijská výprava nebude môcť na ZOH využiť ani jedného z trojice náhradníkov Marek Ďaloga, Tomáš Starosta a Ivan Švarný.

"Je to samozrejme predovšetkým záležitosť Otta Sýkoru, ale môžem povedať aj za neho, že robíme všetko preto, aby to dopadlo v náš prospech. Sme si plne vedomí, že takto môžeme prísť o hráča," konštatoval tréner Vladimír Vůjtek. Zdôraznil, že v kladnom prípade je čas donominovať náhradníka do 12. februára, ale keďže už dva predtým náhradníkov v Soči vymenia hráči NHL, bolo by dobré urobiť rozhodnutie hneď. V podstate len formálnym zapísaním, lebo tréner má už vo výbere náhrady za Višňovského jasno.

Popri starostiach si Vůjtek v Soči užil aj jednu príjemnú udalosť. Hoci má v hokejovej kariére za sebou hory-doly a je v dôchodkovom veku, až na zimnej olympiáde v Rusku, svojej prvej vôbec, bol aj prvýkrát priamym svedkom otváracieho ceremoniálu: "Trochu som mal obavy z toho, ako to tie štyri hodiny zvládnem, najmä veľa stáť a pochodovať. Ale veľmi sa mi to páčilo a bol som nadšený."