Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Hokej

Švajčiarski hokejisti odohrajú zápas v Humennom aj s Ambühlom

Na snímke brankár Samuel Hlavaj (Slovensko) a Andres Ambühl (Švajčiarsko) v zápase základnej B- skupiny Švajčiarsko - Slovensko na 86. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji 18. mája 2023 v lotyšskej Rige. Foto: TASR - Martin Baumann

Pre mužstvá pôjde o 77. vzájomný zápas, čím sa Švajčiari stanú najčastejším súperom Slovenska od rozdelenia federácie (doteraz 76 duelov rovnako ako s Nemeckom).

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Humenné 10. apríla (TASR) - Prvýkrát v histórii bude Humenné dejiskom oficiálneho zápasu slovenskej hokejovej reprezentácie. Hráči aj tréneri netajili nadšenie z veľkého záujmu fanúšikov o oba prípravné zápasy proti Švajčiarsku (vo štvrtok a piatok od 16.30 h), v ktorých by sa mal v drese hostí predstaviť aj rekordér v počte účastí na majstrovstvách sveta.

"Švajčiari k nám prídu v silnej zostave. Zrejme v nej nebude chýbať ani snáď 'nesmrteľný' Andres Ambühl, ktorý si pridá ďalší štadión do svojej zbierky," poznamenal v tejto súvislosti asistent trénera SR Peter Frühauf. Slováci sa napriek predpokladanej sile súpera chcú sústrediť najmä na svoj výkon. "Vieme, že Švajčiari budú nebezpeční, rýchli a nepríjemní v súbojoch. Na to sa musíme pripraviť. My však chceme vnútiť súperovi svoju hru a byť s tým úspešní," zdôraznil Frühauf. Okrem Ambühla, ktorý má šancu vylepšiť vlastný rekord 19. účasťou na MS, je v tíme trénera Patricka Fischera viacero skúsených hráčov. Nechýbajú viacnásobní účastníci MS a ZOH Gaetan Haas, Michael Fora, Tristan Scherwey či druhý najproduktívnejší hráč základnej časti švajčiarskej ligy Calvin Thürkauf. "V tom tíme je veľa kvalitných hráčov. Mal som možnosť ich častejšie sledovať a viem, že toto švajčiarske mužstvo je veľmi kvalitné," uvidol ďalší z asistentov trénera Róbert Petrovický, ktorý v sezóne 2023/2024 pôsobil v trénerskom štábe švajčiarskeho Lausanne.

Pre mužstvá pôjde o 77. vzájomný zápas, čím sa Švajčiari stanú najčastejším súperom Slovenska od rozdelenia federácie (doteraz 76 duelov rovnako ako s Nemeckom). Lepšiu bilanciu majú Švajčiari (39-7-31), gólové skóre doteraz vyznelo lepšie pre Slovákov (188:180). Zatiaľ posledný vzájomný duel bol súboj z vlaňajších MS, v ktorom Slováci v základnej skupine podľahli 2:4. Švajčiari majú za sebou sériu jedenástich prehier a na víťazstvo čakajú od 21. mája 2023, keď v základnej skupine MS zdolali Česko 4:2. Následne prehrali s neskoršími medailistami Lotyšskom a Nemeckom a nedarilo sa im ani v doterajšom priebehu sezóny 2023/2024, v ktorej prehrali vo všetkých deviatich zápasoch. Tie boli rozdelené do troch turnajov, na ktorých čelili Česku, Fínsku a Švédsku.

Slovenskí reprezentanti sa tešia na búrlivú kulisu. "Vstupenky sa predali rekordne rýchlo a možno by vypredali aj tréningy. Je to pre fanúšikov iba dobre, že aj v Humennom uvidia reprezentáciu. Švajčiari majú dobrú generáciu hráčov a budú to určite kvalitné zápasy," povedal útočník Samuel Takáč. Aj skúsený obranca Mário Grman verí, že sa jeho tím odvďačí fanúšikom za podporu: "Veľmi sa na to teším. Verím, že podpora fanúšikov bude skvelá a že ich potešíme. Nechceme nič podceniť. Musíme sa zžiť so systémom, ktorý chce od nás tréner."


Nominácia Slovenska na sústredenie a dvojzápas proti Švajčiarsku v Humennom (8.- 12. apríla 2024):

Brankári: Filip Belányi (HK Poprad), Samuel Hlavaj (Škoda Plzeň), Dávid Hrenák (Bílí Tygři Liberec)

Obrancovia: Patrik Bačik (HC'05 Banská Bystrica), Martin Bučko (Škoda Plzeň/Dynamo Pardubice), Michal Ivan (Bílí Tygři Liberec), Mário Grman (HC Vítkovice), Rayen Petrovický (Dukla Trenčín), Boris Brincko (HK Poprad), Andrej Golian (Slovan Bratislava), Dávid Mudrák (HKM Zvolen)

Útočníci: Andrej Kukuča (HK Poprad), Jozef Baláž (Dukla Trenčín), Martin Faško-Rudáš (Bílí Tygři Liberec), Samuel Takáč (Slovan Bratislava), Marek Hecl, Matej Kašlík (obaja HKM Zvolen), Andrej Kollár (Kometa Brno), Silvester Kusko (HC Olomouc), Róbert Lantoši (BK Mladá Boleslav), Lukáš Cingel (Kometa Brno), Oliver Okuliar, Alex Tamáši (obaja Mountfield Hradec Kárlové)



nominácia Švajčiarska na prvý týždeň spoločnej prípravy pred MS:

Brankári: Sandro Aeschlimann (HC Davos), Stéphane Charlin (SCL Tigers), Philip Wüthrich (SC Bern)

Obrancovia: David Aebischer (SC Rapperswil-Jona Lakers), Inaki Baragano (SC Rapperswil-Jona Lakers), Tim Berni (Genve-Servette HC), Dominik Egli (HC Davos), Michael Fora (HC Davos), Sven Jung (HC Davos), Samuel Kreis (SC Bern), Simon Le Coultre (Genve-Servette HC), Romain Loeffel (SC Bern)

Útočníci: Andres Ambühl (HC Davos), Thierry Bader (SC Bern), Gaëtan Haas (EHC Biel-Bienne), André Heim (HC Ambri-Piotta), Tino Kessler (EHC Biel-Bienne), Mike Künzle (EHC Biel-Bienne), Marco Lehmann (SC Bern), Marc Marchon (EHC Kloten), Tyler Moy (SC Rapperswil-Jona Lakers), Valentin Nussbaumer (HC Davos), Tanner Richard (Genve-Servette HC), Tristan Scherwey (SC Bern), Calvin Thürkauf (HC Lugano)