Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Hokej

Slovakia Cup: Slovensko sfúklo Švajčiarsko 5:0

Na snímke Tomáš Surový zo Slovenska (vľavo) a Gaëtan Haas zo Švajčiarska počas zápasu Slovensko - Švajčiarsko na medzinárodnom hokejovom turnaji Slovakia Cup v Banskej Bystrici 7. februára 2015. Foto: TASR

Slovenskí hokejisti obhájili prvenstvo na turnaji Slovakia Cup. V rozhodujúcom zápase zdolali Švajčiarsko, keď oba góly strelili už v prvej tretine vďaka Viedenskému a Draveckému.

Banská Bystrica 7. februára (TASR) - Slovenskí hokejisti obhájili prvenstvo na turnaji Slovakia Cup. V rozhodujúcom zápase na banskobystrickom štadióne zdolali Švajčiarsko 5:0, keď oba góly strelili už v prvej tretine vďaka Viedenskému a Draveckému, ďalšie tri pridali v záverečnej Sýkora, Surový a Miklík. Posledné tretie miesto obsadilo bez bodu na Slovakia Cupe Nemecko.

Slovensko - Švajčiarsko 5:0 (2:0, 0:0, 3:0)
Góly: 2. Viedenský (Sýkora, Tybor), 8. Dravecký (Lušňák, Sýkora), 42. Sýkora (Viedenský, Tybor), 59. Surový (Sýkora, Cehlárik), 60. Miklík (Viedenský).


Slovensko: J. Hudáček - Sersen, Jánošík, Ďaloga, Mikuš, Čerešňák, Graňák, Jaroš, Kozák - Vandas, Haščák, Nagy - Sýkora, Viedenský, Tybor - Miklík, Lušňák, Dravecký - L. Hudáček, Surový, Cehlárik.
Švajčiarsko: Wolf - Hächler, Kukan, Schlumpf, Schlumpf, Genazzi, Löffel, Kreis, Erni, Frick - Šimek, Schäppi, Bertaggia - Bertschy, Haas, Sieber - Pestoni, Froidevaux, Hofmann - Künzle, Diem, Scherwey.



V zostave Slovákov nastali zmeny po tom, čo Réway už prvý zápas proti Nemcom nedohral a nemohol zo zdravotných dôvodov na zápas po prvenstvo na turnaji nastúpiť. Napriek tomu začali v podobnom štýle ako proti Nemcom, s veľkou ofenzívou a aj rýchlym gólom.

Tréner Hanlon v tíme nešetril mladými, aj teraz zaradil viacerých nováčikov a už podľa zápasu Švajčiarov v piatok proti Nemecku bolo zrejmé, že Slováci budú čeliť najmä ich dravosti a agresívnosti. Menej skúseností nahradzovali Švajčiari obrovskou bojovnosťou, schladil ich však inkasovaný gól hneď v úvode, už v 2. min najskôr Sýkora neprestrelil Wolfa v bránke, no Viedenský obrovským dôrazom na trikrát pretlačil puk do siete, a to v okrúhlej stej sekunde.

V 4. min sa dostal k zakončeniu Surový a aj v ďalších minútach Slováci pritlačili súpera v jeho tretine. Vo výbornej streleckej pozícii sa ocitol Tybor, ďalší gól však padol z hokejky Draveckého v 8. min, hneď po buly, keď mu puk šikovne akousi pätičkou posunul Sýkora. Sympatickú snahu ukázal obranca Ďaloga, najskôr odvážne prekorčuľoval od bočného mantinelu až pred brankára a v 17. min po prihrávke od Nagyho sa dostal do ďalšej šance.

Švajčiari dosť zaostali v prvej tretine za očakávaním, prvú ich strelu likvidoval J. Hudáček až v 8. min, najviac sa zapotil pri švajčiarskej presilovke, a potom, keď tesne pred klaksónom Scherweya po úniku perfektne vychytal, a to hrali Slováci presilovku. V druhej tretine premárnili domáci ďalšiu presilovú hru a ukázalo sa, že z tých pár slabostí v zápase bola práve hra v početnej výhode najmenej účinná. Šancí nepribúdalo, ani striel na bránky, až Vandas v 28. min ohrozil bránku Švajčiarov. Kým v prvej tretine pomer striel bol jednoznačný 12:4, v druhej vystúpil na podobný pomer (12:3), napriek tomu, že sa dlho hralo najmä v strednom pásme.

Tu bude player


V 31. min Lušňákovi chýbali centimetre, aby mohol pred bránkou pokojnejšie zakončiť a zdvihnúť puk ponad Wolfa. Gól si pýtalo po nahrávke od Draveckého aj zakončenie Miklíka v 33. min, onedlho Nagyho i Cehlárika, podstatné však bolo, že Švajčiari sa len veľmi málo presadzovali v útočnej fáze a k J. Hudáčkovi preniklo len pár striel. V 36. min Dravecký po nahrávke od Lušňáka trafil žŕdku a Slováci opäť určovali scenár zápasu.

Tretiu tretinu otvoril v 42. min gól Sýkoru do odkrytej bránky a Slováci sa jasne nasmerovali na víťazstvo, navyše nedovolili súperovi streliť ani čestný úspech a J. Hudáček si udržal čisté konto. V 51. min Nagy neprekonal Wolfa po rýchlej akcii, v úsilí Slováci nepoľavili a cestu za jasným víťazstvom si neskomplikovali, najvyše exhibíciu zakončili ďalšími dvoma gólmi v podaní Surového a Miklíka v samom závere.




Hlasy po zápase

Vladimír Vůjtek, tréner Slovenska: "Celý turnaj sme zvládli v dobrej forme, ja som spokojný, proti Švajčiarom sme vydržali až do konca. Počas štyroch rokov, čo som pri mužstve, bol to náš najlepší turnaj. Nechcem nikoho vyzdvihovať, všetci sa snažili, aj mladí obrancovia, považujem ich za perspektívu pre slovenský hokej. O istých miestenkách na MS nechcem hovoriť, no veľa hráčov si o ne zažiadalo."

Tu bude player



Glen Hanlon, tréner Švajčiarska: "Želám veľa šťastných dní trénerovi Vůjtkovi na svetovom šampionáte, keďže viem, že bude pre neho posledný. Za nás by som sa rád poďakoval, za pozvanie, podmienky i divákov. Slováci mali lepších hráčov, zaslúžene vyhrali."

Dominik Graňák, kapitán tímu: "Som rád, že sa ľudia zabavili vo výbornej kulise, ktorá nám veľmi pomohla. Výsledkovo vyšli zápasy veľmi dobre, sme spokojní, strelili sme veľa gólov. Boli sme lepší, treba si však priznať, že sme nehrali proti najsilnejším výberom. Pred nami je najdôležitejšia časť sezóny, klubová a záverečná pred MS. Miláčik publika Jano Sýkora zabával, podporil šou aj výbornými výkonmi."

Tu bude player


Tomáš Surový, autor jedného gólu: "Hrali sme dobre od začiatku, pomohol nám rýchly gól, dobre sme zvládli obranu, spoľahlivo chytal aj Julo Hudáček. Atmosféra bola perfektná, môj gól pramenil z perfektnej práce Jana Sýkoru. Domov som sa vrátil po dlhých rokoch, zo sedem som tu nekorčuľoval. Teraz preladím na Slovan, aby sme dôstojne ukončili sezónu."

Ján Sýkora, strelec jedného gólu: "Štadión plný, povzbudzovanie hlasné, diváci nás nakopli dopredu a zvládli sme celý zápas. Strelil som gól, mohol aj viac, no uprednostil som prihrávky. Ja som typ, čo vychváli všetkých hráčov, teraz si to naozaj zaslúžia. Ďakovačku sme spontánne vymysleli a fanúšikom sa páčila, pri kotrmelcoch som sa však zapotil viac ako v zápase. Prelomili sme streleckú smolu a dúfam, že nám to vydrží aj na majstrovstvá sveta. So Švajčiarmi a Nemcami sa vždy trápime, no teraz sme ich prestrieľali."

Július Hudáček, brankár: "Jano Sýkora nevedel, aké budú oslavy, čo ho čaká, všimol som si na suchých tréningoch, že je trochu gymnastické drevo, neustále sa pýtal, čo bude a ja som si zvolil malé prekvapenie. Super diváci si zaslúžili šou na záver, najlepšie sa robí s maskotom, je to jednoduchšie, aj väčšia švanda. Nepustil som gól, hrali sme vynikajúco celých 60 minút a keď súper vystrelil, tak len preto, že sme dlho držali puk v pásme a zbytočne prihrávali. Hrali sme tak, ako si moderný hokej vyžaduje, rýchlo dopredu, s prihrávkami a tlakom na bránku. Za stavu 2:0 som mal kľúčový zákrok, ak by súper znížili, zápas sa mohol inak vyvíjať."



Konečná tabuľka:

1. SLOVENSKO 2 2 0 0 0 9:1 6

Švajčiarsko 2 1 0 0 1 4:6 3

3. Nemecko 2 0 0 0 2 2:8 0