Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

T.J. Oshie vybabral s Rusmi, zborná bude chcieť Slovákov rozbiť

Americký hráč T.J. Oshie strieľa víťazný gól cez ruského brankára Sergeja Bobrovského v samostatných nájazdoch predĺženia v hokejovom zápase A-skupiny USA - Rusko na ZOH 2014 v Šajba aréne v Soči 15. februára 2014. Foto: TASR/AP

Útočník St. Louis Blues vo fantastickom zápase nijako nevynikal, ale skvelý tím USA nemal jediného slabého hráča.

Soči 15. februára (TASR) - Model olympijského turnaja hokejistov je možno kontroverzný, ale určite zaujímavý.

V sobotu večer bolo v Soči jasné, že v záverečný deň základných skupín bude mať duel Rusko - Slovensko mimoriadne interesantný náboj, azda ešte väčší ako stretnutie Kanady s Fínskom, ktoré má do veľkej miery aj súvis so zbornou.

Domáca verejnosť musí svoje plány prehodnotiť. Víťazstvo v A-skupine je možné len hokejovým zázrakom, ktorého vykúzlenie nemali Pavel Dacjuk a spol. vo vlastných paliciach.

Prekabátili ich Američania, ktorým teraz na istotu priameho postupu do štvrťfinále chýbajú dva z možných troch bodov z nedeľňajšieho paralelného súboja proti Slovinsku.

Rusov vytáčal Oshie

Rusov riadne "vytočil" najmä T.J. Oshie, ktorý im v neuveriteľnom nájazdovom "thrilleri" nasúkal štyri góly. "Myslel som si, že potom v tých vyraďovačkách pôjde na nájazdy aj niekto iný. Ale chalani nabádali stále mňa, tak som išiel. Takéto niečo som veru ešte neabsolvoval...," vyznal sa pred hŕbou píšucich médií hrdina šlágra základnej fázy turnaja v Soči.

Rozhodujúci samostatný nájazd premenil v ôsmej sérii útočník St. Louis Blues T.J. Oshie.
Foto: TASR/AP


Útočník St. Louis Blues vo fantastickom zápase nijako nevynikal, ale skvelý tím USA nemal jediného slabého hráča. Napokon ani Rusi nie a keďže po vyrovnanom priebehu bolo 2:2, museli rozhodnúť osobnosti. Rusi mali Pavla Dacjuka s Iľjom Kovaľčukom, Američanov mal spasiť Oshie. Kým dvaja domáci "molodci" v rozstrele nazbierali spolu zo sedmičky nájazdov iba tri góly, Američan zo šiestich pokusov premenil štyri, každý ináč. A to mu ešte jeden gól zázračne brankárkou eliminoval Sergej Bobrovskij.

Ruský hráč Jevgenij Malkin (vľavo) bojuje o puk s Američanom Zachom Pariseom v hokejovom zápase A-skupiny USA - Rusko na ZOH 2014 v Šajba aréne v Soči 15. februára 2014.
Foto: TASR/AP
Spokojný aj útočník Malkin

"Mohli sme tento zápas rozhodnúť v prvej i druhej tretine, ale to mohli aj Američania. V tretej časti sa to naťahovalo a potom tie nájazdy sú už o detailoch a o šťastí. Fantastická atmosféra, ďakujeme všetkým divákom za to, ako nás povzbudzovali," povedal v mix-zóne o zápase ruský brankár.

Útočník Jevgenij Malkin bol tiež relatívne spokojný: "Bol to skvelý zápas, na jeho konci rozhodlo nájazdové šťastie. Myslím si ale, že tento zápas arénu riadne pobavil, stále sa niečo dialo. Hrali dva z najlepších tímov a ukázali špičkový hokej."

Nepriaznivé rozuzlenie pre Slovákov

Američania boli excelentní, ale Rusi o nič horší. Geniálne divadlo s veľmi nepriaznivým rozuzlením pre slovenský hokej. Niežeby Rusi nehrali v každom zápase naplno, ale proti Slovákom im išlo aj o skóre. Pritom psychický tlak smeli hodiť za hlavu, v prípade neúspechu by síce za určitých okolností mohli prísť aj o druhé miesto, ale kvalifikácia o štvrťfinále im hrozila tak či tak. Pri reálnom predpoklade, že v nedeľňajšom záverečnom zápase základnej fázy Fínsko - Kanada sa bude predlžovať, museli mať pre istotu štvrtej priamej miestenky v najlepšej osmičke na konte víťazstvo nad Slovenskom približne o 6 gólov (podľa toho, v akom pomere a kto by v šlágri B-skupiny v predĺžení vyhral).

Samozrejme, že tu pre Rusov ešte bola aj alternatíva hrozby z C-skupiny, sobota neskoro večer riešila, s koľkými bodmi bude kto na druhom mieste z dvojice Švajčiarsko - Česko.

Slováci štvrtú pozíciu v A-skupine zmeniť nemohli. Mohli však proti zbornej ovplyvniť poradové číslo miestenky do kvalifikácie, ale v prípade víťazstva za tri body nad Ruskom reálne iba od 5 do 8. Ak by prehrali, bola by to siedma, alebo posledná 8. pozícia, v takom prípade by sa v kvalifikácii stretli s prvým tímom, teda druhým najlepším z druhých miest troch skupín.