Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

V play-off NHL Halák inkasoval len raz, Hossa pri výhre Chicaga 0+2

Hokejista Chicaga Blackhawks Jonathan Toews (19) gratuluje spoluhráčovi Patrickovi Sharpovi (10) po strelení gólu v prvom zápase 1. kola play off NHL Nashville Predators - Chicago Blackhawks v Nashville. Vpravo sa teší Slovák Marián Hossa. Foto: TASR/AP

Jaroslav Halák kryl 24 z celkového počtu 25 striel hráčov Washingtonu.

New York 16. apríla (TASR) - Hokejisti Chicaga vstúpili v noci na štvrtok víťazne do zápolení v 1. kole play off zámorskej NHL. Na ich triumfe 4:3 po dvojnásobnom predĺžení nad domácim Nashvillom v prvom zápase štvrťfinále Východnej konferencie sa dvoma asistenciami podieľal aj slovenský útočník Marián Hossa. Darilo sa tiež jeho krajanovi - brankárovi Jaroslavovi Halákovi, ktorý na ľade Washingtonu kryl 24 z celkového počtu 25 striel hráčov Capitals a na úvod série priviedol New York Islanders k víťazstvu 4:1.

Chicago v Nashville "vstalo z mŕtvych". Po prvej časti prehrávalo s domácimi "predátormi" 0:3 a Coreyho Crawforda musel v bránke nahradiť Scott Darling. Výmena medzi žrďami sa ukázala byť tým správnym impulzom na naštartovanie chicagského stroja, po prestávke totiž vybehlo na ľade úplne iné mužstvo a "jastrabi" gólmi Niklasa Hjalmarssona, Patricka Sharpa a Jonathana Toewsa vyrovnali skóre na 3:3. Pri Sharpovom góle si druhú asistenciu pripísal aj Marián Hossa. Blackhawks nakoniec predviedli dokonalý obrat, ktorý korunoval gólom v 8. minúte druhého predĺženia Duncan Keith. Skúsenému kanadskému obrancovi nabil na strelu Hossa a Keith od modrej čiary nekompromisne prepálil Pekku Rinneho v bránke Nashvillu.

"Ani si presne nepamätám, ako sa to zbehlo. Iba viem, že Marián Hossa mi pekne čisto prihral a ja som sa snažil poslať puk čo najrýchlejšie na bránku. Neviem, či ho brankár nevidel, asi sme mali pred bránkou nejakých chalanov, ktorí mu zaclonili výhľad," opísal rozhodujúci moment Keith. Ďalším hrdinom bol náhradník v bránke hostí Darling, ktorý po striedaní tímovej jednotky Crawforda ani raz neinkasoval, keď kryl zvyšných 42 striel súpera. Blackhawks mali v zostave už aj Patricka Kanea, ktorý sa zotavil po zlomenine kľúčnej kosti, elitný krídelník prispel k triumfu dvoma asistenciami. Za Predators opäť nastúpil center Mike Fisher, jeho návrat mal však krátke trvanie, keď sa opäť zranil. Zápas opustil v druhej tretine pre problémy s dolnou časťou tela. "Myslím si, že moji hráči dnes tvrdo bojovali a hrali nadoraz. V druhej tretine však prišla pasáž, počas ktorej sme zišli z nastúpenej cesty, často sme boli vylučovaní, čo súper potrestal gólmi," hodnotil stretnutie tréner Predators Peter Laviolette. "Je to frustrujúce. Proti tomuto tímu sa musíme vyvarovať vylúčeniam. Majú dosť nebezpečnú presilovku a dnes to ukázali," smutne konštatoval fínsky brankár Rinne. Druhý vzájomný zápas je na programe v noci na sobotu.

Pozrite si fotogalériu


Jaroslav Halák bol veľkou oporou newyorských "ostrovanov" v úvodnom dueli 1. kola na ľade Washingtonu. Slovenský brankár predviedol viacero vynikajúcich zákrokov, zlikvidoval dokopy 24 striel súpera a mal významný podiel na víťazstve Islanders v pomere 4:1. Halák, ktorý dokončil minulý ročník práve v drese Capitals, podržal svoje mužstvo najmä v oslabeniach. V nich pokryl všetky tri strely domácich hráčov a vyznamenal sa aj skvelým zákrokom pri šanci Alexandra Ovečkina v tretej tretine. "Vždy, keď sme Jara potrebovali, tak pre nás urobil v správnom čase dôležitý zákrok. Bol to pre nás i pre neho dobrý štart do série. Musíme takto hrať i naďalej," pochválil slovenského brankára útočník hostí Josh Bailey, ktorý sa na víťazstve podieľal gólom a asistenciou. Jediné Halákovo zaváhanie prišlo v závere úvodného dejstva, keď pri zadnom mantineli zle rozohral puk, toho sa zmocnil Brooks Laich a situáciu využil Marcus Johansson na vyrovnanie. Ináč si Halák počínal spoľahlivo. Dvoma presnými zásahmi prispel k triumfu Brock Nelson, ktorý otvoril a do prázdnej bránky aj uzavrel gólový film večera. Mladý center pritom nastúpil iba na svoj druhý zápas vo vyraďovačke v jeho zatiaľ krátkej profiligovej kariére. "Snažím sa baviť hokejom a užívať si to. Chceli sme od úvodného vhadzovania na nich vybehnúť a dobre odštartovať, čo sa nám podarilo," pochvaľoval si Nelson. V zostave Islanders nechýbal slovenský obranca Ľubomír Višňovský, ktorý odohral takmer 20 minút, zaznamenal dva plusové body a jeden strelecký pokus. Druhé vzájomné meranie síl je na programe v noci na sobotu opäť vo washingtonskom Verizon Center.

Lákadlom noci boli dve čisto kanadské konfrontácie. Montreal potvrdil v sérii s Ottawou lepšie tabuľkové postavenie po základnej časti a v prvom súboji triumfoval 4:3. Pomohol mu netradičný strelec, krídelník Brian Flynn vo svojom prvom zápase play off vsietil gól a pridal dve asistencie. Canadiens položili základ svojho víťazstva v druhej časti, v ktorej strelili všetky štyri góly. Zápas sa lámal pri päťminútovom oslabení domácich pri vylúčení P.K. Subbana v 29. minúte, obranca "Habs" dostal za seknutie Marka Stonea do ruky trest na 5 min + DKZ a musel predčasne pod sprchy, navyše mu hrozí aj dištanc od disciplinárky. Canadiens v početnej nevýhode inkasovali z hokejok Kylea Turrisa a Miku Zibanejada, no dokázali aj skórovať po brejku Larsa Ellera. "To bol dôležitý moment," uviedol Flynn, ktorý na kolenách prihral Ellerovi do úniku. "Dokázali sme vždy veľmi rýchlo nájsť odpoveď na súperove góly. Päťminútové oslabenie bolo pre nás tvrdou ranou, ale gól v oslabení to trochu vynuloval."

Víťazný vstup zaznamenali aj hráči Calgary, ktorí v závere otočili zápas vo Vancouveri a triumfovali 2:1. Najprv v 48. minúte vyrovnal David Jones a 30 sekúnd pred koncom tretej tretiny rozhodol o výhre hostí zadák Kris Russell. Oporou "plameňov" bol brankár Jonas Hiller, ktorý prispel k víťazstvu 29 zákrokmi. Flames vyhrali svoj prvý zápas v play off od roku 2009. Pritom v ich zostave figurovalo až sedem hráčov, ktorí zažili svoj debut vo vyraďovacích bojoch.

Výsledky - 1. kolo play off NHL:


prvé zápasy štvrťfinále Východnej konferencie

MONTREAL - OTTAWA 4:3 (0:1, 4:2, 0:0)
Góly:
28. Mitchell (Flynn, Subban), 29. Plekanec (Galchenyuk, Subban), 32. Eller (Flynn), 38. Flynn (Prust, Beaulieu) - 13. Michálek, 31. Turris (Karlsson, Wiercioch), 33. Zibanejad (Wiercioch, Karlsson). Brankári: Price - Hammond, strely na bránklu: 39:33, 21.287 divákov.
/stav série 1:0/



WASHINGTON - NEW YORK ISLANDERS 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)
Góly:
20. Johansson (Laich) - 7. Nelson (Bailey, Boychuk), 24. Strome (Tavares), 31. Bailey (Okposo, Nielsen), 59. Nelson (Lee, Grabner). Brankári: Holtby - HALÁK, strely na bránku: 25:27, 18.506 divákov.
/stav série 0:1/



prvé zápasy štvrťfinále Západnej konferencie

NASHVILLE - CHICAGO 3:4 pp (3:0, 0:3, 0:1)
Góly:
7. Wilson, 18. Stalberg (Järnkrok, Cullen), 20. Wilson (Jones, Ellis) - 22. Hjalmarsson (Teräväinen, Toews), 29. Sharp (Kane, HOSSA), 34. Toews (Kane, Keith), 88. Keith (HOSSA, Toews). Brankári: Rinne - Crawford (21. Darling), strely na bránku: 54:42, 17.225 divákov.
/stav série 0:1/



VANCOUVER - CALGARY 1:2 (0:0, 1:0, 0:2)
Góly:
33. Horvat (Hansen, Edler) - 48. Jones (Ferland), 60. Russell (Wideman, Bennett). Brankári: Läck - Hiller, strely na bránku: 30:30, 18.870 divákov.
/stav série 0:1/



Slováci v akcii:

Marián Hossa (Chicago) 29:33 0 2 2 +1 6 2
Ľubomír Višňovský (NY Islanders) 19:39 0 0 0 +2 1 0
Jaroslav Halák (NY Islanders) 60:00 1/25 96,0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/