Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Nabokov sa vrátil do San Jose a ukončil kariéru

Ruský brankár Nabokov vhodil úvodné buly zápasu Sharks - Capitals. Foto: TASR/AP

Stalo sa tak len dva dni po tom, čo ho klub NHL San Jose Sharks získal z Tampy Bay výmenou za budúce vyrovnanie.

San Jose 12. februára (TASR) - Ruský hokejový brankár Jevgenij Nabokov v stredu ukončil svoju kariéru. Stalo sa tak len dva dni po tom, čo ho klub NHL San Jose Sharks získal z Tampy Bay výmenou za budúce vyrovnanie. Práve v tíme "žralokov" odštartoval 39-ročný veterán svoju zámorskú kariéru. Informoval web nhl.com.

"Myslel som si, že nebudem mať problém hovoriť, ale nie je to tak," povedal Nabokov zadržiavajúc slzy.

Za Lightning odchytal v prebiehajúcej sezóne 11 zápasov, príliš sa mu však nedarilo. V priemere inkasoval 3,15 gólu na zápas a mal iba 88,2-percentnú úspešnosť zásahov. Tampa ho preto 1. februára zaradila na waiver listinu a ďalej s ním nepočítala. K návratu k Sharks mu napokon pomohli generálni manažéri oboch klubov Doug Wilson a Steven Yzermana.

Nabokova, ktorý má ruské aj kazašské občianstvo, si predstavitelia San Jose vybrali v roku 1994 v 9. kole z 219. miesta vtedajšieho draftu, no prvýkrát sa postavil do bránky Sharks až v sezóne 1999/2000. V tíme odchytal desať ročníkov, v tom treťom v poradí dokonca z postu brankára strelil gól. Vlastní viacero klubových rekordov - v počte víťazstiev (293), shutoutov (50) a zápasov (563). V roku 2008 bol finalista na zisk Vezinovej trofeje pre najlepšie brankára, ako nováčik získal v sezóne 2000/2001 Calderovu trofej. "Jediné, čo mi chýba, je Stanley cup. Myslím si, že vedenie robilo, čo sa dalo. Bolo na nás hráčov prepracovať sa k poháru, ale nepodarilo sa. Možno ho tu jedného dňa budeme oslavovať," pokračoval skúsený gólman.

Nabokov pôsobil aj v Metallurgu Magnitogorsk či SKA Petrohrad. Po návrate z Ruska v roku 2011 chytal tri roky v drese NY Islanders, následne prestúpil do Tampy Bay. Na medzinárodnej úrovni sa viac preslávil v drese Ruska, na MS 2008 v Kanade získal so zbornou najjagavejší kov.