Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Hokej

Réway je pripravený na pozíciu lídra i kapitánske céčko v Kanade

Na snímke slovenský reprezentačný útočník tímu do 20 rokov Martin Réway počas tréningu Foto: TASR/Martin Baumann

Devätnásťročný útočník Sparty Praha verí, že so spoluhráčmi sa im podarí postúpiť zo základnej skupiny a vyhnúť sa bojom o záchranu na svetovom šampionáte hráčov do 20 rokov.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Jedným z hlavných lídrov slovenskej reprezentácie do 20 rokov na majstrovstvách sveta v Kanade by mal byť Martin Réway. Devätnásťročný útočník Sparty Praha verí, že so spoluhráčmi sa im podarí splniť hlavný cieľ a tým je postúpiť zo základnej skupiny a vyhnúť sa bojom o záchranu.

Mladý útočník je zvyknutý na úlohu lídra a chce sa jej zhostiť čo najlepšie. "Pred rokom to bolo hlavne na mne a na Markovi Daňovi. Teraz to bude asi na mne, ale nejdem tam hrať sám. Bude nás tam 23 chalanov, ktorí pôjdeme za jedným cieľom a chceme reprezentovať čo najlepšie," povedal po pondelňajšom tréningu. Aj keď hlavný tréner výberu Ernest Bokroš ešte neprezradil mená kapitána a asistentov, jedným z horúcich kandidátov na "C-éčko" je práve Réway. "Som na túto úlohu pripravený. Bol som kapitán na turnaji vo Švajčiarsku a aj skôr v kariére, takže z tohto pohľadu je to v poriadku," uviedol.

Mladí Slováci najskôr proti Kanade

Šampionát do 20 rokov sa uskutoční v kanadských mestách Toronto a Montreal v dňoch od 26. decembra 2014 do 5. januára 2015. Mladí Slováci sa predstavia v základnej A-skupine spoločne s rovesníkmi z Kanady, Fínska, USA a Nemecka. Svoje zápasy v skupine odohrajú v hale Bell Centre v Montreale. "Pôjdeme od zápasu k zápasu. Podľa mňa nie je namieste si dávať nejaké konkrétne ciele. Je to turnaj a každý môže vyhrať s každým. Nastúpime do každého zápasu na sto percent a na ľade necháme všetko," pokračoval Réway.

Na snímke slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov a realizačný tím, horný rad zľava: Andrejkovič Igor (videista), Ján Kovačič (kondičný tréner), Briestensky Dominik, Holenda Matúš, Gális Peter, Bačik Patrik, Hochel Marco, Brusík Lukáš, Rosandič Mislav, Jendroľ Dominik, Fekiač Frederik, Bielik Peter (psychológ), prostredný rad zľava: Ondrejka Luboš (masér), Petro Milan (doktor), Sukeľ Matúš, Pavúk Branislav, Rehák Dominik, Mendrej Jakub Emil, Černák Erik,Kabáč Michal, Bondra Radovan, Skalický Pavol, Jaroš Christián, Petráš Samuel, Šoltés Dávid, Tábi Lukáš, Ladecký Rasťo (masér), Ulehla Roman (manažér), dolný rad zľava: Okoličány Dávid, Koyš Patrik, Jurčenko Rudolf (trener brankárov), Réway Martin, Ernest Bokroš (tréner), Godla Denis, Švehla Róbert (generálny manažér), Cehlárik Peter, Javorčík Norbert (asistent trénera), Lantoši Róbert, Húska Adam počas spoločného fotografovania
Foto: TASR/Martin Baumann


Dôležitý zápas s Nemcami

V boji o postup by mal byť rozhodujúci posledný zápas s Nemeckom, no mladí Slováci sa pokúsia získať potrebné body už skôr v súbojoch so silnými protivníkmi: "Budeme sa snažiť uhrať ich už predtým, ale sme si vedomí, že to budú nesmierne ťažké zápasy. Duel s Nemeckom by mal rozhodnúť, ale určite tam nejdeme len kvôli jednému stretnutiu."

Réway odohral v prebiehajúcej sezóne českej extraligy 23 zápasov, v ktorých nazbieral 21 bodov za 5 gólov a 16 asistencií. "Strelecky to nie je najlepšie, keďže mám len päť gólov, ale som v pohode. A myslím si, že celý tím je v pohode. Máme tu dobrú partiu a to je najdôležitejšie."

Réway na ´domácom´ štadióne

Réway bude hrať zápasy na štadióne tímu, ktorý ho draftoval do NHL. Montreal si ho vybral v roku 2013 vo 4. kole z celkovo 116. miesta. Mladý útočník však o prechode do zámoria zatiaľ príliš neuvažuje. "Montreal nemá problém s tým, že hrám českú extraligu namiesto AHL. Obe ligy sú asi na rovnakej úrovni. Povedal som im, že sa chcem najprv poriadne vyhrať v Čechách, byť tam jeden z najlepších hráčov a potom by som v pohode zvládol prechod do NHL," dodal.

Na snímke útočník tímu slovenských hokejových reprezentantov do 20. rokov Martin Réway počas tréningu
Foto: TASR/Martin Baumann