Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Hokej

FANTÁZIA! Hokej MS 18: Slováci porazili Švédsko 3:1, hrdinom Húska

Adam Húska v reprezentačnom drese. Foto: www.facebook.com

Zverenci trénera Antona Bartánusa si pripísali prvé tri body do tabuľky A-skupiny a urobili tak dôležitý krok na ceste k postupu do štvrťfinále.

Luzern 16. apríla (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti do 18 rokov v otváracom zápase majstrovstiev sveta vo Švajčiarsku senzačne zdolali rovesníkov zo Švédska 3:1.

Zverenci trénera Antona Bartánusa si pripísali prvé tri body do tabuľky A-skupiny a urobili tak dôležitý krok na ceste k postupu do štvrťfinále. Mladí Slováci sa už v piatok stretnú s USA (14.45 h), v nedeľu 19. apríla ich čaká ďalší favorit turnaja Rusko (13.00) a boje v skupine zakončia v pondelok s Nemeckom (18.45).

Slováci sa ujali vedenia v závere druhej tretiny, keď sa presadil Samuel Solenský. Severania vyrovnali v 6. minúte tretieho dejstva, keď Eriksson využil presilovku, no závere patril opäť ich súperom. V 56. minúte poslal Slovákov do vedenia Marek Hecl a necelých dvadsať sekúnd pred koncom upravil na 3:1 do prázdnej švédskej bránky Filip Lešťan. Hrdinom mladých Slovákom bol brankár Adam Húska, ktorý zneškodnil 36 striel Švédov.

A-skupina:
Švédsko - Slovensko 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)

Góly: 46. Eriksson (Asplund, Ahl) - 38. Solenský (Horváth, Žitný), 56. Hecl (Sádecký), 60. Lešťan (Bondra, Valent).
SR: Húska – Hatala, Vadovič, Trška, Košecký, Grman, Roman, Bodák, Kolesár – Bondra, Valent, Lešťan - Hecl, Sloboda, Sádecký - Andrisík, Oško, Murín - Solenský, Žitný, Horváth.


Hlasy po zápase:
Adam Húska, brankár SR: "Už na začiatku zápasu na mňa smerovalo veľa ich striel. Upokojilo ma to a dodalo mi to sebadôveru. Naša obrana hrala výborne. Dnes to bol pre nás skvelý štart do turnaja."
Marek Hecl, útočník SR: "Húska hral výborne a dnes nás potiahol. Nemôžem ho ani dostatočne vychváliť."
Jim Brithen, tréner Švédska: "Ich brankár bol dnes úžasný a darilo sa im viac ako nám pri premieňaní šancí."
Anton Bartánus, tréner SR 18: "Senzácia? Neviem, ale pravdou je, že nezvykneme na medzinárodnom fóre ako sú majstrovstvá sveta zdolávať Švédov. Základom dnešného vydareného vstupu do bojov na šampionáte vo Švajčiarsku bola výborná defenzívna hra, odhodlanosť, bojovnosť a obetavosť celého tímu. Na podobné výsledky je nevyhnutný nadštandardný výkon brankára. To platilo aj dnes v prípade Adama Húsku, ktorý bol ozajstným pánom situácie. Svojimi zákrokmi umocňoval veľmi koncentrovanú, zodpovednú hru spoluhráčov pred sebou, každý išiel na doraz. Jednoducho sme fungovali ako jeden tím. Pred šampionátom sa vyprofiloval súdržný kolektív a čakali sme len kedy dostane zo seba ukrytý potenciál. Švédi hrali svoj typický hokej, podporený veľmi dobrým korčuľovaním i technikou. Neklapala im však spolupráca ako zvyčajne, azda aj preto, že tentoraz, aspoň v tomto dueli, nemali také individuality ako v minulosti. Svoje zohrala kompaktnosť nášho tímu, veľmi zodpovedná disciplinovaná hra chlapcov a dodržiavanie taktiky. Napriek víťazstvu zostávame nohami na zemi, tieto tri body sú len bonusom. Áno, dnes sme prekvapili, ale už sa koncentrujeme na najbližší duel."