Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Hokej

Hokej MS 18: Slováci vo Švajčiarsku s jasným cieľom, berú len postup

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie do 18 rokov Anton Bartánus Foto: TASR/Martin Baumann

Základným cieľom je postup do vyraďovacích bojov, každý horší výsledok bude naopak sklamaním.

Bratislava/Luzern 15. apríla (TASR) - Zápasom proti Švédsku otvorí vo štvrtok slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov majstrovstvá sveta tejto vekovej kategórie vo Švajčiarsku. Na zverencov trénera Antona Bartánusa čakajú náročné duely s poprednou svetovou špičkou, ale aj kľúčový s Nemeckom, ktorý by mal v A-skupine rozhodnúť o štvrtej štvrťfinálovej miestenke. Základným cieľom je postup do vyraďovacích bojov, každý horší výsledok bude naopak sklamaním.

Slovenská "osemnástka" odštartovala prípravu na tohtoročný šampionát skôr ako vlani. Pred odletom do dejiska MS v Luzerne odohrala dva prípravné duely proti Česku, v ktorých triumfovala dvakrát 2:1 po nájazdoch. "Tento rok sme začali skôr. Nie každý z hráčov mal možnosť trénovať na ľade, keďže súťaže skončili a manšafty sa rozpustili. Myslím, že tím sa vyprofiloval po dvoch zápasoch s Čechmi, keď sme uzavreli nomináciu. S chalanmi sme počas sezóny mali aj niekoľko akcií. Pri výbere sme sa snažili byť objektívni a myslím, že sme vybrali to, čo sem patrí," povedal pre TASR kouč Bartánus.

Jeho zverenci následne absolvovali vo Švajčiarsku aj generálku na vrchol sezóny, v nej ale podľahli favorizovanej Kanade 0:5: "Kanada bude opäť dosahovať najvyššie méty, aj preto sme my v zápase ťahali za kratší koniec. Rozhodli naše oslabenia, respektíve kanadské presilovky. Súper bol celý zápas pohyblivejší a dokonale nás preveril. Majú veľmi dobrý tím a bolo to vidno."

Vlani sa slovenskému výberu do 18 rokov na šampionáte vo Fínsku podarilo splniť stanovený cieľ, ktorým bol postup medzi najlepšiu osmičku turnaja. Vo štvrťfinále ho však najmä po hernej stránke prevalcovali neskorší šampióni Američania a po prehre 2:6 obsadil konečnú ôsmu priečku. Tento rok majú Slováci v A-skupine okrem USA ešte aj silné výbery Švédska s Ruskom. Najdôležitejším však bude pre nich zápas s Nemeckom, ktorý by mal rozhodnúť o štvrtom postupujúcom do štvrťfinále. Pred rokom vo fínskej Imatre ho v rovnakej situácii zvládli a po triumfe 4:1 mali cestu do play off otvorenú. "Naša skupina je veľmi ťažká. V prvých troch dueloch nemáme čo stratiť, môžeme len získať. Samozrejme, koncentrovať sa budeme hlavne na zápas proti Nemecku," ozrejmil Bartánus, ktorý má so súčasným výberom len jediný základný cieľ: "Postup do štvrťfinále, každý iný horší výsledok bude sklamaním."

Slovenská "osemnástka" otvorí celý šampionát vo štvrtok v Luzerne o 14.45 h proti Švédsku. O deň neskôr nastúpi proti USA (14.45) a sériu duelov proti favorizovaným súperom zakončí v nedeľu 19. apríla proti Rusom (13.00). Následne v pondelok ju bude čakať záverečný duel s Nemeckom (18.45).

Nominácia SR "18" na MS vo Švajčiarsku (16.-26. apríla):
Hráči: Andrej Hatala, Marek Hecl, Dávid Hrenák, Boris Sádecký, Dominik Trška (HK Dukla Trenčín), Martin Andrisík, Oliver Košecký, Peter Valent (HC '05 Banská Bystrica), Marek Sloboda, Andrej Vadovič (HC Slovan Bratislava), Radovan Bondra, Patrik Kolesár (HC Košice)m Vladimír Cibulka (HK Ružinov 99 Bratislava), Patrik Oško (MHk 32 Liptovský Mikuláš), Peter Horváth (P.H.K. Prešov), Martin Bodák (HK Spišská Nová Ves), Mário Grman (Red Deer Rebels/Kan.), Matej Murín, Michal Roman (/ČR), Samuel Solenský (HC Bílí Tygři Liberec/ČR), Roman Žitný (Ässät Pori/Fín.), Filip Lešťan (Lulea HF/Švéd.), Adam Húska (Green Bay/USA)