Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Slovensko prehralo s Bieloruskom 4:5 po samostatných nájazdoch

Slovenský brankár Július Hudáček inkasuje prvý gól z hokejky hráča Bieloruska Alexeja Kaľužného v zápasu Euro Hockey Challenge Slovensko – Bielorusko v Košiciach 16. apríla 2015. Foto: TASR/František Iván

Zverenci Vladimíra Vůjteka sa už v 13. sekunde ujali vedenia zásluhou Baranku.

Košice 16. apríla (TASR) - Slovenská hokejová reprezentácia prehrala vo štvrtok v piatom zápase prípravy na májový šampionát v Prahe a Ostrave, keď v košickej Steel aréne podľahla v rámci Euro Hockey Challenge výberu Bieloruska 4:5 po predĺžení a nájazdoch.



Slováci sa už v 13. sekunde ujali vedenia zásluhou Ivana Baranku. Na chvíľu však prišli o asistujúceho Ladislava Nagya, ktorý sa musel otriasť z nepríjemne dohratého súboja. Bieloruská odpoveď prišla už o 49 sekúnd, Kosticyn vyzval Kaľužného a bolo 1:1. Po sérii nepremenených šancí sa 29 sekúnd pred sirénou tešili opäť hostia po góle Korvyšina. Domácich vyprovokovala k zlepšenému výkonu až Nagyova šarvátka so Stasenkom, keď minútu po nej vyrovnal Ďaloga a po polovici zápasu otočil skóre Miklík. Bielorusi v tretej dvadsaťminútovke dvomi presilovkovými gólmi Stepanova a Demagina naklonili misku váh na svoju stranu. Na začiatku 56. minúty však zabudli na Podhradského, ktorý šikovne spoza bránky vyrovnal na 4:4. O osude stretnutia rozhodol v samostatných nájazdoch Kosticyn.


Zverenci trénera národného tímu Vladimíra Vůjteka si s rovnakým súperom zmerajú sily už v piatok o 18.00 h v Poprade.

Slovensko - Bielorusko 4:5 pp a sn (1:2, 2:0, 1:2 - 0:0, 0:1)
Góly: 1. Baranka (Nagy, Marcinko), 22. Ďaloga (Miklík), 32. Miklík (Viedenský, Mikuš), 56. Podhradský - 2. Kaľužnyj (A. Kosticyn), 20. Kovyršin (Drozd, Kuľakov), 48. Stepanov (Jefimenko), 51. Demagin (Gavrus, A. Kosticyn), rozh. samos. nájazd A. Kosticyn. Rozhodcovia: Baluška, Kubuš - Gajan, Smrek, vylúčení: 9:5 navyše Nagy 10 min za zhodenie rukavíc - Stasenko 10 min za zhodenie rukavíc, presilovky: 1:3, oslabenia: 0:0, 7045 divákov.
Slovensko: J. Hudáček - Baranka, Podhradský, Mikuš, Ďaloga, Graňák, Čerešňák, Jánošík, Jurčina - Nagy, Marcinko, Sýkora - Tybor, Viedenský, Miklík - Bartovič, Bližňák, L. Hudáček - Cehlárik, Lušňák, Haščák
Bielorusko: Brikun - Korobov, Usenko, Stasenko, Goroško, Lisovec, Ustinenko, Karev - Gavrus, Kaľužnyj, A. Kosticyn - Stepanov, Kovyršin, Kuľakov - Drozd, Kitarov, Demagin - Jefimenko, Volkov, Demkov


Slováci sa ihneď po úvodnom buly natlačili do útočného pásma a z prvej strely aj ujali bleskového vedenia, hoci v tej chvíli za príliš veľkú cenu. Nagy najskôr na pravom kruhu vypracoval gól pre Baranku, aby následne musel čeliť tvrdému ataku. Hoci po ňom ostal dlhšiu dobu ležať na ľade, napokon sa postavil a po vlastných dostavil na striedačku. Z nej musel sledovať kruté chvíle pre slovenský tím, ktorý na začiatku 2. minúty inkasoval po excelentnej prihrávke Andreja Kosticyna krížom cez pásmo na nekrytého Kaľužného - 1:1. O niekoľko okamihov sa úspešne ubránil ďalším oslabeniam a vzápätí mohol udrieť, Ďalogovi ale prekazil radosť Brikun. Prvá tretina sa naďalej niesla vo veľkom štýle. Bielorusi síce neustále dobiedzali pred Hudáčkom, ale v mnohých prípadoch zabúdali na zadné dvierka. Dvakrát to však nevyužil Nagy a keď v závere dejstva nevyšla koncovka Barankovi, hostia udreli. Dvadsadeväť sekúnd pred koncom nedal Hudáčkovi šancu z tesnej blízkosti Kovyršin - 1:2.

Rovnako 29 sekúnd po začiatku druhého dejstva prišiel ďalší dôležitý moment. Stasenko sa snažil spacifikovať Nagya, ktorý sa nedal a v provizórnej šarvátke uštedril 100-kilovému protivníkovi niekoľko tvrdých rán. Hoci čakal oboch čakal menší trest vrátane toho osobného, Stasenko dostal za vyprovokovanie ešte dve minúty navyše, čo Nagyovi spoluhráči zužitkovali na ľade. Miklík nabil v 22. minúte Ďalogovi a jeho delovkou zastavila až sieť - 2:2. Domáci výrazne ožili, Brikuna zamestnali postupne Bartovič, Hudáček či Sýkora, ale ani jeden z nich gólovo nepochodil. V 32. minúte sa to podarilo až Miklíkovi, ktorý zakončil presnou strelou priamočiaru akciu dvojice Mikuš - Viedenský. Po ďalšej efektnej kombinácii mal gól na hokejke Graňák, ale Brikun stihol stiahnuť betóny a puk so šťastím zastavil.

Tretiu tretinu odštartovala šanca Gavrusa, ale Július Hudáček podržal svoj tím. Bielorusi stupňovali tlak, hrali jednoducho a pálili takmer z každej pozície. Zvýšeným pohybom si vypýtali presilové hry. Tréner Vůjtek si vzal na začiatku 47. minúty oddychový čas, ale o minútu neskôr inkasovali gól z hokejky Stepanova, ktorý zužitkoval početnú výhodu o jedného hráča - 3:3. Obrat v skóre zabezpečil v ďalšej presilovej hre piatich proti štyrom Demagin, ktorý profitoval z prihrávky Gavrusa - 3:4. Bieloruský tím kontroloval hru, ale nedal si pozor na Podhradského, ktorý sa spoza bránky natlačil do zakončenia a bekhendom vyrovnal na 4:4. Strhnúť víťazstvo mohol na slovenskú stranu Libor Hudáček, na opačnej strane minútu pred koncom ešte nebezpečne pálil Kosticyn. V päťminútovom predĺžení sa nerozhodlo a na rad prišli samostatné nájazdy. V nich rozhodol o triumfe Bielorusov v prvej sérii Kosticyn. Po ňom sa presadil i Stepanov, na slovenskej strane sa nepresadili Tybor a Haščák.

Hlasy po zápase
Vladimír Vůjtek, tréner SR:
"Nevieme dotiahnuť zápas do víťazného konca, stále nám niečo chýba. Prvá tretina bola vyrovnaná, gól z poslednej minúty nás nezrazil a v druhej sme hrali veľmi dobre. Bohužiaľ sme nepremenili niekoľko dobrých šancí. V tretej tretine sme doplatili na oslabenia. Neubránili sme sa so štyrmi hráčmi a neporadili si s bieloruskou kombináciou. Poučujeme sa z každého zápasu, ale ešte ani raz sme nedokázali počas celých 60 minút hrať to, čo sme schopní. Vždy nám vypadnú nejaké minúty. Dnes sme boli slabší v nájazdoch."

Július Hudáček, brankár SR: "Prvé dve tretiny boli z našej strany celkom dobré. V hre piatich proti piatim sme dobre kombinovali, hra vyzerala napohľad celkom dobre. Mohli sme dať viac gólov. Tretia tretina bola z našej strany katastrofálna. So súperom, akým je Bielorusko, nemôžeme hrať 16 – 18 minút v oslabení. Keby sme zvýšili na 4:2, bolo by to pokojnejšie. Pri prvom nájazde mal súper trochu šťastie, postavil sa mu puk a trafil to priamo do vinkľa. Pri druhom som si už myslel, že ho mám, ale rutinérsky to zakončil."

Michel Miklík, útočník SR (autor gólu a asistencie): "Dve tretiny sme boli lepším tímom na ľade. Do tretej tretiny sme nastúpili 'lacno' a robili sme chyby a hrali v oslabeniach. To by sa nám nemalo stávať, pustili sme súpera do hry a takto to aj dopadlo. Len tak-tak sme stihli vyrovnať."

Ivan Baranka, obranca SR (autor gólu): "Myslím si, že prvé dve tretiny neboli zlé, no opäť nám ušla tretia dvadsaťminútovka. Prehrali sme si to vylúčeniami a Bielorusi to potrestali a strelili tri góly. Vieme, že s vylúčeniami to ďaleko nepotiahneme. Zatiaľ sme vyhrali iba jeden duel proti Švédom a vylúčenia sú jedným z dôvodov našich prehier."