Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Futbal

Ukrajina otočila baráž ME v Bosne, vo finále ju čaká Island

Na snímke v popredí hráč Walesu Neco Williams oslavuje gól v zápase A-vetvy semifinále play off Ligy národov vo futbale Wales - Fínsko v Cardiffe vo štvrtok 21. marca 2024. Foto: TASR/AP

Islanďania postúpili do finále baráže po triumfe nad Izraelom 4:1, keď sa hetrikom blysol Albert Gudmundsson. Víťaz tejto vetvy bude v poradí druhý súper Slovenska v E-skupine ME.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 21. marca (TASR) - Futbalisti Ukrajiny a Islandu sa stretnú vo finále play off o účasť na ME 2024. Ukrajinci otočili duel s domácou Bosnou a Hercegovinou a vo štvrtkovom semifinále B-vetvy zvíťazili 2:1. Islanďania postúpili do finále baráže po triumfe nad Izraelom 4:1, keď sa hetrikom blysol Albert Gudmundsson. Víťaz tejto vetvy bude v poradí druhý súper Slovenska v E-skupine ME (21. júna v Düsseldorfe). Vo finále A-vetvy na seba narazia Wales a Poľsko, v C-vetve sa o miestenku na EURO "pobijú" Grécko a Gruzínsko.

Island a Bosna sa stretli so Slovenskom už v kvalifikačnej J-skupine. Z nej nepostúpili priamo, ale dostali šancu zabojovať o EURO v baráži Ligy národov. Islanďania prehrávali v semifinále play off s Izraelom 0:1, no ešte v prvom polčase gólmi Gudmundssona a Arnora Traustasona otočili priebeh. Eran Zahavi mohol v 73. minúte streliť svoj druhý gól v zápase a vyrovnať, ale nariadený pokutový kop nepremenil. Hráči z "krajiny gejzírov" odpovedali ďalšími dvomi zásahmi Gudmundssona, ktorý tak skompletizoval hetrik. Zápas sa hral na neutrálnej pôde v Budapešti, kde boli vedení ako domáci Izraelčania. V ich krajine sa stretnutie nemohlo uskutočniť pre súčasnú vojnovú situáciu.

Domáca Bosna viedla v Zenici od 57. minúty, keď si dal vlastný gól Mykola Matvijenko. Ukrajinci však v závere v priebehu troch minút otočili skóre. Najprv v 83. minúte vyrovnal Roman Jaremčuk a následne hlavičkou rozhodol o postupe kanonier Girony Artem Dovbyk.

Wales zvíťazil v Cardiffe nad Fínskom 4:1. O miestenku na EURO bude bojovať proti Poľsku, ktoré si poradilo vo Varšave s Estónskom 5:1. Hostia však mali sťaženú situáciu, už v 27. minúte putoval predčasne pod sprchy Maksim Paskotsi.

Gréci nedali v Aténach šancu Kazachstanu. Súpera deklasovali 5:0, keď už po 40 minútach viedli 4:0. Gruzínci v semifinálovom dueli v Tbilisi zdolali Luxembursko 2:0 vďaka dvom gólom Budua Zivzivadzeho. Hostia hrali od 56. minúty s desiatimi hráčmi po vylúčení Maxima Chanota.

Z postupu do finále baráže sa tešili aj dvaja hráči Slovana Bratislava - v základnej zostave Gruzínska nastúpil s kapitánskou páskou Guram Kašia, v 87. minúte prišiel na ihrisko aj Jaba Kankava. Za domácich nastúpil i bývalý hráč slovenského majstra Giorgi Čakvetadze, ktorý hral do 77. minúty. Gruzínci si poradili aj bez ofenzívnej opory SSC Neapol Chviču Kvaraccheliju, ktorý chýbal pre kartový trest. V drese Luxemburska, ktoré bolo takisto súperom Slovenska v kvalifikačnej J-skupine, sa predstavil ďalší hráč "belasých" Gerson Rodrigues. V 53. minúte dokázal dostať loptu do siete, jeho gól však po zásahu VAR rozhodca neuznal pre predchádzajúci faul Chanota na Georgesa Mikautadzeho.

Z každej vetvy postúpi na ME iba víťaz. Finálové duely play off sa uskutočnia v utorok 26. marca.



semifinále play off o účasť na ME 2024:

A-vetva:


Poľsko - Estónsko 5:1 (1:0)

Góly: 22. Frankowski, 50. Zielinski, 70. Piotrowski, 74. Mets (vl.), 77. Szymanski - 78. Hussar, ČK: 27. Paskotsi (Est.) po druhej ŽK



Wales - Fínsko 4:1 (2:1)

Góly: 3. Brooks, 38. Williams, 47. Johnson, 86. James - 41. Pukki



B-vetva:

Bosna a Hercegovina - Ukrajina 1:2 (0:0)

Góly: 57. Matvijenko (vl.) - 85. Jaremčuk, 88. Dovbyk



Izrael - Island 1:4 (1:2)

Góly: 30. Zahavi (z 11 m) - 39., 83. a 87. Gudmundsson, 42. Traustason, ČK: 73. Revivo (Izr.)



C-vetva:

Grécko - Kazachstan 5:0 (4:0)

Góly: 9. Basaketas (z 11 m), 15. Pelkas, 37. Ioannidis, 40. Kourbelis, 87. Tapalov



Gruzínsko - Luxembursko 2:0 (1:0)

Góly: 40. a 63. Zivzivadze, ČK: 56. Chanot (Lux.)