Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Futbal

Futbalisti Ruska nastúpia prvýkrát od roku 2021 proti členovi UEFA

Ilustračné foto. Foto: TASR – Jakub Kotian

Zo štvrtkových prípravných zápasov púta zrejme najväčšiu pozornosť stretnutie futbalistov Ruska so srbskou reprezentáciou.

Bratislava 20. marca (TASR) - Zo štvrtkových prípravných zápasov púta zrejme najväčšiu pozornosť stretnutie futbalistov Ruska so srbskou reprezentáciou. Pre domácich je to prvý duel s členom Európskej futbalovej únie (UEFA) od novembra 2021. Únia suspendovala Ruskú federáciu po začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022.

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) potvrdila, že toto stretnutie sa počíta do celkového rankingu. Federácia taktiež pristúpila začiatkom roka 2022 k obmedzeniu Ruska, namiesto pozastavenia členstva však krajina obdržala len zákaz ostrých zápasov. V období uplynulých dvoch rokov Rusi hrávali prípravné duely, až doposiaľ to však nebolo s európskymi súpermi. Tím trénera Valerija Karpina nastúpil napríklad proti Iraku, Iránu, Kube či Kamerunu. V inkriminovanom roku 2022 sa hovorilo aj o možnom vstupe Ruskej futbalovej únie (RFU) do Ázijskej futbalovej konfederácie (AFC).

V predchádzajúcom období sa UEFA čoraz viac zaoberala myšlienkou znovuzaradenia Rusov do svojich štruktúr a v pláne bol aj prípravný zápas proti Bosne a Hercegovine. Ich spoločnú žiadosť so srbskou stranou zaregistrovala UEFA u FIFA, ktorá ju schválila. Európska strešná organizácia však podľa DPA zdôraznila, že "prípravné zápasy nie sú súčasťou súťaží UEFA a nespadajú pod jurisdikciu a zodpovednosť UEFA". Prípravné zápasy, ako ten so Srbskom, tak "nie sú v rozpore s rozhodnutím Výkonného výboru UEFA o vylúčení ruských tímov z UEFA". Rusi hrali naposledy proti európskemu tímu v kvalifikácii MS 2022 v Katare, na pôde Chorvátska vtedy prehrali 0:1.

Spomínané krajiny absolvovali doposiaľ šesť vzájomných zápasov, z toho dva súťažné. V dueloch Ligy národov sa stretli naposledy v septembri a novembri 2020. Srbi vyhrali v domácom zápase 5:0, na trávniku súpera utrpeli prehru 1:3. Balkánci sa kvalifikovali na tohtoročné ME v Nemecku z druhého miesta v G-skupine, predstihlo ich len Maďarsko. Úvodný výkop ich nadchádzajúceho stretnutia je na programe vo štvrtok o 18.00 SEČ v Moskve.

Tesný súboj o účasť na EURO mali v kvalifikácii Taliani, ktorí nastúpia vo štvrtok o 22.00 SEČ na pôde Venezuely. "Azzuri" skončili druhí v nabitej C-skupine a o ich priamom postupe rozhodla lepšia bilancia vzájomných zápasov s Ukrajinou, ktorá získala rovnaký počet bodov (14). V "céčku" bolo okrem týchto dvoch krajín aj Anglicko a Severné Macedónsko, ktoré vyradilo Talianov v prvom kole baráže o postup na MS v Katare. Pre štvornásobných majstrov sveta to bola druhá neúčasť na MS za sebou a len štvrtá v histórii. Venezuela figuruje v prebiehajúcej juhoamerickej kvalifikácii MS 2026 na postupovom štvrtom mieste s deviatimi bodmi a doposiaľ prehrala len pôde Kolumbie (0:1). Pre Talianov i Venezuelu to bude historicky prvý vzájomný zápas.

Suverén "slovenskej" kvalifikačnej J-skupiny z Portugalska nastúpi vo štvrtok o 20.45 SEČ proti Švédsku. Škandinávci nepostúpili zo základnej F-skupiny na šampionát a šancu nemajú ani prostredníctvom baráže Ligy národov. Na európskom šampionáte chýbajú prvýkrát od roku 1996. Ich súper bol naopak vo svojej skupine prvý bez straty bodu so skóre 36:2. Dva góly inkasoval na domácej pôde od slovenskej reprezentácie (3:2). Portugalsko a Švédsko majú za sebou celkovo 17 vzájomných stretnutí, z toho 14 súťažných. Naposledy proti sebe nastúpili v septembri a októbri 2020 v Lige národov, oba zápasy vyhrali Portugalci (2:0, 3:0).



prípravné zápasy vo štvrtok 21. marca /SEČ/:

18.00 Rusko - Srbsko /VTB Arena, Moskva/

18.00 Cyprus - Lotyšsko /AEK Arena, Larnaca/

19.00 Čierna Hora - Bielorusko (hrá sa na neutrálnej pôde v Turecku) /Antalya Spor Salonu, Antalya/

19.00 Malta - Slovinsko /Ta'Qali National Stadium, Ta'Qali/

20.45 Portugalsko - Švédsko /Estádio Dom Afonso Henriques, Guimaraes/

22.00 JAR - Andorra /Stade 19 Mai 1956, Annaba/

22.00 Venezuela - Taliansko /Chase Stadium, Fort Lauderdale/