Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Fortunaliga

Futbalisti Trenčína zdolali Dunajskú Stredu 2:1

Trenčan Jakub Holúbek (vpravo) a hráč Dunajskej Stredy Gábor Straka v zápase 1. kola futbalovej Fortuna ligy AS Trenčín - FK DAC 1904 Dunajská Streda. FOTO TASR/Radovan Stoklasa

V košickom Čermeli domáci v 1. kole futbalovej Fortuna ligy prehrali s Banskou Bystricou 1:2.

Trenčín 12. júla (TASR) - Posilnení Dunajskostredčania sa v prvom polčase zamerali v prvom rade na obranu. Trenčín sa preto musel, ako už tradične v domácom prostredí, niekedy prebíjať až cez deviatich obrancov. Po opatrnej päťminútovke sa v 6. minúte uvoľnil v šestnástke Kubík a hoci bol z uhla, jeho strela sa odrazila od brvna Penksovej brány. Na opačnej strane sa predral pred bránu Ujlaky a jeho prihrávku takmer na gól premenil bývalý hráč AS Vojtech Horváth. V 13. minúte bol tesne pred šestnástkou faulovaný Simon. Po jeho priamom kope sa druhýkrát v zápase triaslo brvno. O päť minút mal dostatok času aj priestoru Hajradinovič na to, aby poriadne natiahol Penksu.

Po polhodine hry sa po kolmici snažil o zakončenie Kubík, no v bežeckom súboji bol hosťujúci gólman úspešnejší. O tri minúty boli už Trenčania úspešnejší. Brániacich hráčov vycvičil Kubík, loptu posunul na Simona, ktorý z hranice šestnástky prestrelil Penksu. Brvno na hosťujúcej bráne sa ešte do polčasu triaslo aj tretíkrát po ďalekonosnom pokuse Lobotku.

Prvú vážnejšiu šancu po prestávke mali hostia. Brašeňovu strelu zvnútra šestnástky zneškodnil Volešák. V 60. minúte predviedol technické umenie Simon, loptu ponúkol Hajradinovičovi, no srbský stredopoliar z desiatich metrov zakončil slabo. Hosťujúci kolektív sa s pribúdajúcimi minútami snažil otvoriť hru, čo dávalo viac priestoru pre hráčov Trenčína. Po jednom z rohových kopov sa AS ujalo dvojgólového vedenia, keď hlavou poslal loptu do siete Kleščík. Pätnásť minút pred koncom sa tvrdou strelou z 25 m prezentoval Ramon. Jeho pokus s námahou vyrazil Penksa na rohový kop. V závere sa Dunajská Streda snažila o kontaktný gól a ten sa jej aj podarilo streliť. Po rohovom kope sa presadil Brašeň. Mišákova šanca na 3:1 gólom neskončila, a tak si domáci tím pripísal víťazstvo o jeden gól.



Ivan Vrabec, tréner AS Trenčín: "V prvom polčase sme hrali proti veľmi dobre organizovanej obrane a dominovali sme počas celého prvého polčasu. Šancí bolo pomenej. Upokojil nás až prvý gól. V druhom polčase nebola hra taká, ako sme si predstavovali. Naše víťazstvo bolo zaslúžené. Mrzí ma záverečných pätnásť minút, súper pritlačil a dostal nás pod tlak."



Mikuláš Radványi, tréner DAC Dunajská Streda: "Zápas sme začali v prvých minútach aktívne a hrali sme to, čo sme chceli. Vedeli sme, že domáci vysoko napádajú. Lopty sme dávali za obranu. Potom sme z nepochopiteľných dôvodov dostali súpera na koňa. Do polčasu sme šli s jednogólovým mankom. Po prestávke mal dobrú šancu Brašeň, domáci však dali gól. V závere sme sa dostali k svojej hre, dali sme gól, no vyrovnať sa nám už nepodarilo. Víťazstvo Trenčína bolo zaslúžené."



Banská Bystrica vyhrala nad Košicami 2:1


V košickom Čermeli sa začalo za mierneho dažďa a už v 3. minúte Novák obohral vybiehajúceho banskobystrického brankára, ale netrafil odkrytú bránu. Hostia pohrozili v 9. minúte strelou Šumského k ľavej žrdi, Tofiloski bol však na mieste. V tej istej minúte sa dostal do šance Skvašík, stav sa nezmenil. Ten istý hráč to skúšal i v 13. minúte, strelou spoza šestnástky, ani tentoraz neuspel. O tri minúty neskôr napriahol takmer z 30 metrov Ľupták, lopta z jeho kopačky pristála iba na brvne košickej brány. Košičania si od 20. do 23. minúty vypracovali tri dobré šance, no Bukata, Skvašík a predovšetkým Ostojič ich nedokázali pretaviť vo vedúci gól. Ten v sklze neprekonal Boroša ani z tesnej blízkosti.

Na snímke vľavo hráč Dukly Banská Bystrica Patrik Vajda a vpravo Ján Novák z Košíc v zápase 1. kola futbalovej Fortuna ligy MFK Košice - Dukla Banská Bystrica.
FOTO TASR/Mila
Banskobystričania znova preverili pozornosť Tofiloského v 29. minúte, keď sa strelou približne z 25 metrov prezentoval Peňaška. Aktívny Svašík pálil v 34. minúte iba tesne ľavej žrde hosťujúcej brány a tak zahrmelo na opačnej strane. Štyri minúty pred koncom prvého polčasu sa po rohovom kope presadil hlavou Vajda a otvoril skóre duelu - 0:1. Prešli dve minúty a Tofiloski vyťahoval loptu zo siete druhýkrát. Po centri z ľavej strany sa opäť hlavou presadil Střihavka - 0:2.

O úvodnú šancu druhého dejstva sa postaral domáci Novák, Boroš vytlačil na roh. Po následnom druhom rohovom kope sa dostala lopta až k Skvašíkovi, ktorý bez prípravy napriahol približne z 25 metrov a volejom korigoval na 1:2. Ten istý hráč poriadne vyprášil Borošove rukavice aj v 55. minúte, jeho tvrdú strelu spoza šestnástky ale banskobystrický brankár dokázal vyraziť. "Žlto-modrí" si síce vypracovali tlak, ale v útočnej fáze boli bezzubí. Ich súper od 70. minúty vyrovnal hru a vyrážal do rýchlych protiútokov. Víťazstvo hostí mohol definitívne spečatiť v 87. minúte striedajúci Šovčík, ale Tofiloski dobre čítal hru a v páde zneškodnil jeho šancu. V nadstavenom čase ešte mohol zariadiť deľbu bodov Viazanko, ale loptu poslal iba nad bránu hostí.



Radoslav Látal, tréner MFK Košice: "Do zápasu sme vstúpili dobre, mali sme jednu veľkú šancu po hrúbke v súperovej obrane. Mali sme optický tlak i náznaky šancí. Bohužiaľ sme urobili hrubú chybu pri štandardnej situácii a súper nás potrestal. Vzápätí Tofiloski vyrobil ďalšiu chybu a prehrávali sme 0:2. Po rýchlom góle v druhom dejstve som ešte veril, že sme schopní zápas otočiť. V závere mal Viazanko obrovskú šancu vyrovnať, no súper hral nebojácne a vyhrával osobné súboje, my sme s tým nevedeli poradiť."

Norbert Hrnčár, tréner B. Bystrice: "Tešíme sa z úžasného víťazstva proti na domácej pôde silným Košiciam. Hrali sme odhodlane, sebavedomo, disciplinovane, takticky."



Žilina zdolala Ružomberok 1:0


Od začiatku sa pod Čebraťom hral svižný futbal. Domáci sa snažili o priamočiare kontry, ale vo finálnej fáze im vždy niečo chýbalo. V 27. minúte sa v domácej šestnástke prebíjal Mihalík, odrazená lopta našla Lupča a Lešňovský jeho gólový pokus reflexívne vytesnil na roh. Vzápätí z diaľky vnútorným falšom strieľal Nagy a asi o pol metra minul ľavý dolný roh brány hostí. Po polhodine hry Hučko po rohovom kope z päťky hlavou namieril len do stredu brány priamo do Lešňovského rukavíc. V 44. minúte sa zrodila dovtedy najväčšia šanca MFK, po akcii Zreľáka prestrčil Almaský loptu Bartošovi a toho vychytal Krnáč.

Na snímke Matej Jelič zo Žiliny sa raduje z gólu počas zápasu 1. kola futbalovej Fortuna ligy MFK Ružomberok - MŠK Žilina.
FOTO TASR/Branislav Račko
Druhé dejstvo Ružomberčania otvorili rohom a výbornou príležitosťou Práznovského, ktorému koncovku zmaril Krnáč. V 49. minúte na opačnej strane Jelič po štandartke zvnútra šestnástky pálil nad. V 58. minúte Žilinčania predviedli rýchly brejk do odkrytého priestoru a po tutovke Pečovského vytiahol bravúrny zákrok Lešnovský.

O chvíľu nato už gólman Liptákov kapituloval, po priamom kope Žiliny Hučko položil loptu na Jeličovu hlavu - 0:1. Potom Lešňovský kryl Lupčovu strelu a na druhej strane zase Turčák trafil bočnú žrď. Žilina si tesné víťazstvo ustrážila, Ružomberok sa k záverečnému tlaku nedostal.



Ladislav Šimčo, tréner MFK Ružomberok: "Žilina svoj výkon mala založený na konštruktívnej hre, my viac na priamočiarosti a rýchlej prechodovej fáze. V prvom polčase sme mali šesť, sedem situácií, kde pri väčšej trpezlivosti a skúsenosti to mohlo dôjsť až do gólu. V druhej časti sme pohrozili po rohových kopoch, dvakrát prešla lopta cez päťku, ale nikto to nedorazil. Z tohto pohľadu sme si asi nezaslúžili dať gól. Možno výsledok by sa mi zdal spravodlivejší, keby bol remízový."

Adrián Guľa, tréner MŠK Žilina: "Je to dôležité víťazstvo pre nás v úvode sezóny. V prvej časti sme boli futbalovejší smerom dopredu, ale súper hrozil z nebezpečných protiútokov. Hernú prevahu sme zúročili len v štandardné situácie, neboli sme však efektívni. Dôležité bolo, ž sme ustáli čisté konto pri protiútokoch súpera. Druhý polčas naopak sme púšťali súpera do štandardných situácií, no podarilo sa nám udrieť. Mohli sme dal aj druhý gól. Potom nám pomohli aj striedania, chalani dobre naskočili."



Spartak Myjava podľahol Senici 0:1


Pred 1. kolom sa vedenie domáceho klubu rozlúčilo s brankárom Pavlom Kamešom. Zápas sa odohrával tradične vo výbornej atmosfére, ktorá vždy sprevádza záhorácko-kopaničiarske derby. Zahanbiť sa nedali ani futbalisti na ihrisku. Od začiatku sa hralo hore-dole a bolo sa na čo pozerať. Úvodný gól nenechal na seba dlho čakať. V 12. minúte výborne potiahol po pravej strane loptu Mazáň, po jeho centri brankár Solnička vyboxoval loptu iba do hlavy mladučkého Kosorina a skončila v sieti. V 19. minúte nebezpečne pálil hosťujúci Duga z diaľky. Ale Šulla si s loptou poradil. Azda najväčšiu možnosť na vyrovnanie mali Kopaničiari v 24. minúte. Po kombinačnej akcii sa na hranici pokutového územia ocitol sám Sládek, ale do jeho strely sa výborne v poslednej chvíli hodil Mazáň. Výborný futbal pokračoval.

Na snímke zľava hráči FK Senica Lukáš Opiela, Juraj Chvátal a hráč Spartaka Myjava Štefan Pekár v zápase 1. kola futbalovej Fortuna ligy FK Senica - Spartak Myjava.
FOTO TASR/Lukáš Grinaj
Na druhej strane po Piroskovom centri jemne tečoval loptu Kosorin a tá skončila na brvne Solničkovej brány. V 31. minúte zvonila konštrukcia brány aj na druhej strane. Po Pekárovom rohu na prednú žrď a teči jedného z hráčov sa lopta odzrazila od opravej žrde do ihriska. Na strane dimácich bol strelecky aktívny najmä ätočník Kosorin, ktorý v 40. minúte po obliehaní šestnástky Myjavčanov zakončil akciu tesne nad Solničkovu bránu.

V 2. polčase sa hralo už viac takticky a mužstvá toľko neútočili. Aktivnejí boli Myjavčania, ale gólovo sa im v tomto zápase nepodarilo presadiť. V 59. minúte nepríjemne pálil spoza pokutového územia Pekár, Šulla však končekmi prstov loptu vyrazil na roh. Na druhej strane vyslal tvrdú strelu Hlohovský, ale Solnička bol na svojom mieste. Ďalšiu nebezpečnú strelu mal hosťujúci Bruško v 78. minúte, ale senický brankár bol opäť na mieste. Vyrovnanie mal na hlave v 80. minúte striedajúci Kosík, ktorý po centri z bezprostrednej blízkosti senickú bránu minul. V prestížnom derby sa tak z víťazstva radovali Záhoráci.



Peter Gergely, tréner Myjavy: "V prvom polčase mal zápas veľmi dobré tempo. Domáci začali lepšie. Postupne sa to vyrovnalo. Myslím si, že na šance to bola remíza. Po zmene strán sme boli lepším tímom. Ak však nedáme gól, nemôžeme bodovať."

Pavel Hapal, tréner Senice: "V prvom rade chcem pochváliť nášho trávnikára Maja, ktorý výborne pripravil hraciu plochu. To som asi ešte nezažil. Aj preto mal zápas výborné tempo. Prvý polčas bol výborný, hore-dole futbal. Pri našich príležitostiach nám chýbalo dohratie akcií do konca. Súper hrozil z brejkov, vytvoril si šance. Druhý polčas už taký oku lahodiaci zápas nepriniesol, no umne sme bránili a dokázali zápas dotiahnuť do konca. S výsledkom som spokojný."



Pozrite si fotogalériu zo zápasov 1. kola Fortuna ligy:


Logo Fortuna ligy na trenčianskom ihrisku pred zápasom 1. kola futbalovej Fortuna ligy AS Trenčín - FK DAC 1904 Dunajská Streda.
FOTO TASR/Radovan Stoklasa



VÝSLEDKY 1. KOLA FORTUNA LIGY

AS Trenčín – DAC Dunajská Streda 2:1 (1:0)


Góly: 32. Simon, 69. Kleščík – 88. Brašeň. Rozhodoval: Kráľovič, ŽK: Ramón – Straka, Struhár, 2481 divákov.

Zostavy a striedania:
AS Trenčín: Volešák – Čögley, Kleščík, Ramon, Holúbek – Baez – Kubík, Hajradinovič (60. Mišák), Lobotka, Simon – Jairo (78. Malec)
DAC Dunajská Streda: Penksa – Turňa, Struhár, Majerník, Szabó – Krišto (79. Nguekam), Straka – Brašeň, Horváth, Ujlaky (76. Antunovič) – Kováč (56. Sabler)

MFK Košice - Dukla Banská Bystrica 1:2 (0:2)


Góly: 47. Skvašík - 41. Vajda, 43. Střihavka. ŽK: Bašista, Kavka, Redžič (všetci Košice). Rozhodca: Pavlík, 1652 divákov.

Zostavy a striedania:
MFK Košice: Tofiloski - Kavka (79. Šinglár), Bašista (46. Pačinda), Ostojič - Bukata, Korijkov - Viazanko, Skvašík (82. Djordjevič), Sekulič - Redžič, Novák
Dukla Banská Bystrica: Boroš - Vajda, De Vito, Savič - Rejdovian, Ľupták, Peňaška - Šumský (90.+ Polievka), Faško (67. Šovčík), Kupec - Střihavka

MFK Ružomberok – MŠK Žilina 0:1 (0:0)


Gól: 60. Jelič. Rozhodoval: Sedlák, ŽK: Mabouka, Čmelík, Šriniar, 2013 divákov.

Zostavy a striedania:
MFK Ružomberok: Lešňovský – Nosek (85. Ondrek), Kružliak, Práznovský, Lovás – Bartoš (68. Greššák), Nagy – Lupták, Turčák, Almaský – Zreľák
MŠK Žilina: Krnáč – Mabouka, Piaček, Škriniar, Hučko – Pečovský – Čmelík (82. William), Káčer (75. Paur), Lupčo, Mihalík (62. Guba) - Jelič

FK Senica - Spartak Myjava 1:0 (1:0)


Gól: 12. Kosorín. Rozhodoval: Chmura, ŽK: Hušek - Sládek, Oršula, Duga, 3050 divákov.

Zostavy a striedania:
FK Senica: Šulla – Chvátal Pavlík, Pillár, Mazáň - Piroska Hušek, Opiela (90.+2 Komara)- Hlohovský (81. Ventúra), Kosorin (72. Mráz), Kalabiška
Spartak Myjava: Solnička – Beňo (79. Kuzma), Jánošík, Černáček, Ciprys – Marček - Daniel (62. Bruško), Duga, Sládek, Pekár - Oršula (79. Kosík)



Poradie strelcov po stretnutiach úvodného 1. kola futbalovej Fortuna ligy 2014/2015:
2 góly: Marko Milinkovič (ŠK Slovan Bratislava)
1 gól: Juraj Hovančík (ŽP Šport Podbrezová), Moses Simon, Peter Kleščík (obaja AS Trenčín), Jakub Brašeň (FC DAC 1904 Dunajská Streda), Jozef Skvašík (MFK Košice), Michal Faško, David Střihavka (obaja Dukla Banská Bystrica), Matej Jelič (MŠK Žilina), Jakub Kosorín (FK Senica)