Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

UNAS nesúhlasí s návrhom rezortu financií pre autodopravcov

Na snímke člen predsedníctva Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) Stanislav Skala. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Návrh MF SR spočíva v zrušení malusov na vozidlá, ktoré majú viac ako 13 rokov. To znamená, že aj autá, ktoré sú najstaršieho dáta, budú mať minimálne nárok na 20-percentnú zľavu.

Bratislava 17. januára (TASR) – Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) nesúhlasí s návrhom zliav, ktorý autodopravcom vo štvrtok (16. 1.) predostrel minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD). Ponuka rezortu financií predstavuje záťaž na rozpočet v objeme približne 30 miliónov eur. Podľa UNAS však nerieši podstatu problému.

Návrh Ministerstva financií (MF) SR spočíva v zrušení malusov na vozidlá, ktoré majú viac ako 13 rokov. To znamená, že aj autá, ktoré sú najstaršieho dáta, budú mať minimálne nárok na 20-percentnú zľavu. Uplatniť by sa zároveň mali výraznejšie zľavy na všetky vekové kategórie vozidiel v kamiónovej doprave. Pre najnovšie vozidlá by sa mala zvýšiť celková zľava až na 50 % z pôvodných 25 %. Environmentálny aspekt by však mal zostať zachovaný, starším autám sa znižuje zľava. Po novom má platiť, že sa rozširuje úľava aktuálne platná len na súpravy, aj na všetky samostatné ťahače a návesy. Výhodou by malo byť zjednodušenie a sprehľadnenie systému výpočtu dane z motorových vozidiel pre kamiónovú dopravu.

Únia podotkla, že problém s daňou z motorových vozidiel sa neriešil veľa rokov, čo spôsobilo najväčšie problémy práve malým a stredným dopravcom jazdiacim po Slovensku. "Za svoju prácu nedostávajú zaplatené toľko, ako dopravcovia v bohatých krajinách Európskej únie (EÚ), a preto nemajú rovnakú možnosť zakúpiť si novšie vozidlá," zdôraznila UNAS.

Súčasne podotkla, že súhlasí s aplikovaním environmentálneho aspektu aj pri dani z motorových vozidiel, musí to však mať mieru. "Ak veľké a bohaté firmy jazdiace v zahraničí na nových autách roky ťažili až z 25-percentných zliav poskytnutých im štátom na dani z motorových vozidiel, tak štrajkujúci zúfalí malí dopravcovia so zastaraným vozovým parkom boli roky trestaní prirážkou na dani z motorových vozidiel vo výške 20 %," skonštatovala únia.

Aj preto podľa vyjadrenia UNAS štrajkujúci dopravcovia nemôžu súhlasiť len so zrušením tejto prirážky, či v niektorých kategóriách so zľavou 10 %, "zatiaľ čo veľké a bohaté firmy, ktoré nie sú v kritickej situácii, (preto ani neštrajkovali) sú odmenení ďalšou 25-percentnou zľavou". "To je dôvod, prečo chceme presadiť požiadavky skôr malých dopravcov, ktorí zásobujú naše obchody, naše závody, obsluhujú naše mestá a obce, aby zo zliav, ktoré ministerstvo financií poskytne, profitoval slovenský občan a nie zahraničné spoločnosti, pre ktoré vykonávajú prepravy veľké a bohaté dopravné spoločnosti," skonštatovala UNAS.

Združenie cestných dopravcov SR Česmad Slovakia vníma ponuku rezortu financií ako prijateľnú. Po štvrtkovom stretnutí s ministrom financií, na ktorom sa zúčastnili aj zástupcovia UNAS, to uviedol prezident Česmadu Pavol Jančovič. Stanislav Skala z UNAS vo štvrtok uviedol, že ponuku prediskutujú a následne chcú ešte rokovať, pričom UNAS je zatiaľ v štrajkovej pohotovosti.