Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Donald Trump opäť tlačí na Fed, aby znížil sadzby

Na archívnej snímke americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Trump v utorok ráno na Twitteri napísal, že Fed by mal opäť znížiť kľúčovú sadzbu, aby bola bližšie k úrovniam, na ktorých držia svoje hlavné sadzby ostatné dôležité centrálne banky.

Washington 28. januára (TASR) - Americký prezident Donald Trump opäť tlačí na centrálnu banku (Fed), aby znížila úrokové sadzby. To by podľa neho Spojeným štátom pomohlo pri splácaní narastajúceho dlhu.

Trump v utorok ráno na Twitteri napísal, že Fed by mal opäť znížiť kľúčovú sadzbu, aby bola bližšie k úrovniam, na ktorých držia svoje hlavné sadzby ostatné dôležité centrálne banky. Dodal, že to by pomohlo znížiť verejný dlh USA.

Trump požadoval od Fedu, aby úrokové sadzby stanovil inteligentne a tak, aby boli konkurencieschopné voči ostatným krajinám. "Potom sa budeme sústreďovať na splácanie a refinancovanie dlhu," napísal na Twitteri.

Trump už pri mnohých príležitostiach tlačil na Fed, aby znížil svoju kľúčovú sadzbu, ktorá je aktuálne v pásme 1,5 % až 1,75 %. Keď centrálna banka zvýšila sadzby, tvrdo a nevyberane ju kritizoval. A neprejavil veľkú podporu Fedu, ani keď vlani trikrát znížil svoju kľúčovú sadzbu. Trump tvrdí, že Fed uvoľňoval menovú politiku príliš pomaly.

Počas Trumpovej administratívy verejný dlh USA stúpol o 16,4 % na 23,2 bilión USD (21,08 bilióna eur). Fiškálny deficit v kalendárnom roku 2019 prekročil 1 bilión dolárov.