Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva talianskej banky Unicredit

Ilustračná snímka. Foto: TASR Marko Erd

UniCredit bola jednou z ručiteľských bánk v rámci zmluvy o výstavbe závodu na spracovanie zemného plynu, ktorá bola ukončená v dôsledku západných sankcií.

Petrohrad 17. mája (TASR) - Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil v piatok bankové účty a aktíva talianskej banky Unicredit v Rusku. K opatreniu pristúpil na žiadosť spoločnosti RusChimAllianz, dcérskej spoločnosti štátneho plynárenského podniku Gazprom, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn v Baltskom mori. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a DPA.

UniCredit bola jednou z ručiteľských bánk v rámci zmluvy o výstavbe závodu na spracovanie zemného plynu, ktorá bola ukončená v dôsledku západných sankcií. RusChimAllianz žiada od Unicreditu 444 miliónov eur. Hodnota zmrazeného majetku podľa medializovaných informácií predstavuje 463 miliónov eur.

Dcérska spoločnosť Gazpromu podpísala v roku 2021 zmluvu o výstavbe závodu s nemeckou priemyselnou skupinou Linde a stavebnou spoločnosťou Renaissance Heavy Industries. RusChimAllianz za to zaplatila spoločnosti Linde zálohu. Po uvalení západných sankcií v dôsledku vojny na Ukrajine spoločnosť Linde údaje informovala svojho ruského klienta, že práce na projekte boli zastavené. Banky, ktoré vystupovali ako ručitelia, tiež stiahli svoje záruky v dôsledku sankcií.

Unicredit je po rakúskej skupine Raiffeisen Bank International (RBI) druhou najväčšou zahraničnou bankou, ktorá stále pôsobí v Rusku a z hľadiska aktív patrí medzi 20 najväčších bánk v krajine.