Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

Spoločnosť Anglo American odmietla aj vylepšenú ponuku koncernu BHP

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

BHP Group predložila prvú ponuku na Anglo American v apríli, pričom v rámci nej spoločnosť ponúkla 31,1 miliardy libier (36,14 miliardy eur).

Canberra/Londýn 13. mája (TASR) - Austrálsky ťažobný koncern BHP Group oznámil, že britská spoločnosť Anglo American odmietla aj jeho vylepšenú ponuku na prevzatie. Tá je v porovnaní s pôvodnou ponukou vyššia o takmer tri miliardy libier. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

BHP Group predložila prvú ponuku na Anglo American v apríli, pričom v rámci nej spoločnosť ponúkla 31,1 miliardy libier (36,14 miliardy eur). Firmu Anglo American, spojením s ktorou by vznikol najväčší producent medi na svete, plánovala kúpiť prostredníctvom akcií. Anglo American však vtedy uviedla, že ponuka je nedostatočná a firmu výrazne podhodnocuje. Britská spoločnosť vlastní dve medené bane v Čile a Peru a je to práve ťažba medi, pre ktorú sa BHP rozhodla podať na Anglo American ponuku na prevzatie.

Po prvotnom zamietnutí austrálska spoločnosť minulý týždeň prišla s novou ponukou a Anglo American ocenila na 34 miliárd libier. Aj na tú však britská spoločnosť v pondelok reagovala ako na ponuku, ktorá stále výrazne podhodnocuje jej budúce možnosti.

(1 EUR = 0,86055 GBP)